vineri, 10 iunie 2011

Celulele stem aduc noi sperante pentru copii nascuti prematur.

Cercetatorii de la Universitatea din Alberta lucreza la ceea ce spun ei ca ar putea fi o schimbare in tratamentul nou-nascutilor prematur cu boli pulmonare, iar parintii fac tot ce le sta in putinta pentru a accelera procesul.
Cercetatorii spun ca au vazut rezultate promitatoare dupa injectarea de celule stem umane in soarecii care sufereau de boli pulmonare. Celulele au reparat plamanii, aducandu-I aproape de normal, conform liderului echipei, Dr. Bernard Thebaud.
“ Cercetarile au fost dramatice”, spune dr. Thebaud. “ Rezultatele au fost evidente de la primul experiment”.
“ Acest lucru reprezinta un potential enorm pentru copiii prematuri cu boli pulmonare, dar de asemenea si pentru adultii cu emfizem”.
Aproximativ jumatate dintre copii nascuti prematuri dezvolta boli pulmonare cronice, afectiuni ce  pot afecta capacitatea pulmonara pe masura ce cresc.
Cercetarile sunt inca intr-o faza incipienta. Dar dupa o intalnire intamplatoare cu Dr. Thebaud, parintii Berardi Julie şi Luis Diaz fac presiuni tot mai mari ca cercetarile sa fie finantate si finalizate –in speranta ca vor putea ajuta nou-nascutii, precum si pe copii lor Nathan şi Gabrielle.
Copii s-au nascut cu aproape 4 luni inainte de termen , prea devreme ca plamanii lor sa poate functiona pe cont propriu si au fost de mai multe ori aproape de moarte la spitalul Universitar Alberta. Berardi s-a intalnit cu dr. Thebaud in drum spre capela spitalului si acesta i-a spus ca spera sa aiba un tratament pentru copii sai in aproximativ 5 ani.
„ in 5 ani? De ce nu acum?”, a spus Berardi.  Berardi şi Diaz incerca sa grabeasca studiu cu cat mai mult posibil.
„ Este o chestiune de resurse si bani”, afirma Diaz. „ Un milion de dolari este mult pentru mine si Julie.... dar banii acestia exista”.
Acum, Nathan, in varsta de 7 luni este inca in spital si este de asteptat sa mai ramana inca o luna aici. Gabriella este acasa dar inca are nevoie de administrare suplimentara de oxigen. Ambii au probleme cu respiratia. Oamenii de stiinta avertizeaza ca cercetarea nu poate fi grabita. Dar dr. Dr. Duncan de la Institutul de Cercetare a Spitalului Ottawa spune ca, daca echipa de la spitalul Alberta confirma ca tratamentul lor este sigur, are un argument destul de puternic  pentru a incepe testarea clinica.
„ Este nevoie sa fim responsabili ... si sa intelegem nu numai potentialele beneficii dar si riscurile care pot surveni”., spune dr. Steward a carui munca se refera la utilizarea celulelor stem in tratamentul hipertensiunii pulmonare.
Un plan ambition ar fi inceperea studiului in 18 luni, cu studii randomizate in 3 ani si rezultate in 5 ani.
Echipa lui Thebaud a injectat celule stem in caile aeriene ale soriceilor. El a spus ca celulele stem au actionat la nivelul agresiunii si doua saptamani mai tarziu rozatoarele au rezistat de 2 ori mai mult de benzile de alergare si au avut o rata de supravietuire mai mare. 

sursa:  http://www.ctv.ca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu