vineri, 15 iulie 2011

Oamenii de stiinta utilizeaza celulele stem pentru a realiza cresterea dintilor la soarecii de laborator

Un studiu publicat in aceasta saptamana in revista Academiei Nationale de Stiinte, a raportat ca oamenii de stiinta din Tokyo au reusit sa realizeze cu succes cresterea dintilor la animalele de laborator, utilizand celule stem.
Echipa de cercetare, condusa de Etsuko Ikeda de la Universitatea de Stiinte din Tokyo, a folosit tesuturi  de la un embrion de soarece, pe care l-a numit „germenul dinte” si din care a reusit sa separe doua celule care ulterior au fost combinate. Acest tesut nou a fost implantat in maxilarul soarecilor carora anterior le-au fost indepartati dintii. De asemenea, cercetatorii au injectat in „germenul dinte” si o proteina fluorescenta pentru a urmari mai usor cresterea dintilor.
Initial, tesutul  „germenului dinte” a fost injectat in prize de 500 micrometri.  Cu toate acestea, in termen de 37 de zile tesutul a format dinti vizibili ( usor de vazut si datorita proteinei fluorescente). De asemenea, aceasta proteina a permis cercetatorilor sa vada daca in timpul perioadei de crestere genele, care in mod normal sunt activate in timpul cresterii dintilor, se activeaza si in aceste conditii.
Lucrarea a raportat nu numai succese in cresterea dintilor, care sunt la fel de puternici si de rezistenti ca si cei initiali, ci si faptul ca noii dinti sunt conectati la fibre nervoase astfel incat soarecii pot simti durere la nivelul dintilor.
In timp ce aceata descoperire semnifica un pas important si plin de speranta pentru cei care sufera de grave probleme dentare, se doreste ca prin metode similare, sa se realizeze cresterea unor organe mai ample, cum ar fi rinichii sau ficatul. Cu toate acestea, Yasuhiro Ikeda, un expert in domeniu, a avertizat cu privire la noile planuri afirmand ca „fiecare organ este diferit, asa ca ar putea dura mult timp pana cand am putea folosi acest sistem intr-o clinica”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu