vineri, 15 iulie 2011

Cercetatorii au descoperit un nou tip de celule stem: celule stem ale cailor aeriene superioare.


Certatorii de la UCLA au descoperit un nou tip de celule stem care participa in repararea cailor aeriene superioare ale plamanilor, ce joaca un rol vital in protejarea organismului de infectiile si de toxinele din mediu.
Caile respiratorii protejeaza organismul prin generarea si compensarea de mucus, care este produs in mari cantitati in glandele de la nivelul cailor aeriene superioare. In timp ce mecanismele de producere a mucusului nu sunt pe deplin cunoscute, aceasta noua descoperire -celulele stem pulmonare producatoare de mucus-, va deschide probabil noi perspective in acest proces critic.
Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la Centrul “Eli Broad” si “Edythe” si de cercetatorii de la UCLA, constitue prima data cand cineva a descoperit celule de mai multe origini si de mai multe tipuri capabile sa secrete mucus si de asemenea, sa repare suprafata epiteliala. Aceasta descoperire este de o “importanta majora in domeniul regenerarii pulmonare”.
“ Suntem foarte incantati ca am gasit acest tip de celule deoarece acestea ne vor permite sa studiem mecanismele de producere a bolilor cailor aeriene superioare”, e declarat Dr. Brigitte Gomperts, asistent de pediatrie si hemetologie-oncologie la UCLA si de asemenea autorul studiului.  “In prezent nu exista tratamente pentru productia in exces de mucus, cum se intampla de exemplu fibroza chistica, astm sau boli pulmonare obstructive cronice. Dar, daca putem intelege mecanismul cum aceste celule stem repara glandele mucoase, atunci am putea controla mai bine sistemul de producere a mucusului si am putea preveni o supraproductie de mucus”.
Studiul a fost publicat pe 27 iunie in revista “Stem Cells”.
Ahmed Hegab, un savant din cadrul laboratorului Gomperts de la UCLA si prim autor al studiului, a numit noile celule descoperite „celule stem ale glandei submucoase”, deoarece ele se gasesc in ductele unde se formeaza initial mucusul.
  Hegab si Gomperts au cautat celule stem pulmonare ani de zile, si chiar au creat un model de reparare a cailor respiratorii superioare cu scopul de a identifica localizarea celulelor stem.
Odata ce Gomperts si echipa sa au demonstrat ca celulele stem pulmonare exista si au gasit locul unde acestea se gasesc, au hotarat sa le izoleze si sa confirme ca acestea se pot autoreinnoi si se pot diferentia, transformandu-se in celule  ce secreta mucus si alcatuiesc epiteliul de suprafata. Cercetatorii au creat niste sisteme model in cadrul carora aceste celule stem izolate au creat mai multe glande mucoase, cu toate tipurile de celule necesare pentru a crea mucus, si de asemenea, au reparat bariera epiteliala de la nivelul cailor aeriene superioare.
„Abilitatea noastra de a identifica celulele stem, precum si capacitatea lor de regenerare este un pas extrem de important in identificarea de noi tratamente impotriva bolilor respiratorii precum si de terapii bazate pe celule stem”, afirma studiul.
De asemenea, celulele stem joaca un rol important initierea tumorii din cancerul pulmonar, desi este nevoie de noi studii pentru a confirma acest lucru, afirma Gomperts, care este si membru al centrului „Jonsson Comprehensive Cancer”, din cadrul UCLA.
Acest studiua fost finantat de Institutul de Medicina Regenerativa din California, de Societatea Americana Toracica/ Fundatia BPOC, de Fundatia  Concern, de Universitatea din California, de UCLA.

sursa:       UCLA Health System

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu