joi, 21 iulie 2011

Tratament cu celule stem pentru leziunea post-traumatica a creierului


 STAREA LUI
Cu doi ani in urma, Earl a fost implicat intr-un accident de motocicleta in urma caruia el a suferit mai multe leziuni traumatice ale creierului. Dupa ce a fost in coma timp de trei luni, si intr-o stare vegetativa timp de o luna, din fericire Earl si-a revenit. Dar, din cauza loviturilor, el era intr-o stare extrem de afectata. Sotia sa, Tessi Anduha, descrie cum era el atunci cand s-a intors de la spital: "Era un proces foarte lent. El deschidea ochii, dar nu raspundea la nimic, doar se uita in jur. Dupa aceea, el a inceput sa scoata sunete mici, la aproximativ o luna, dupa ce a iesit din coma, zambind, dar nu recunostea pe nimeni. I-a luat un timp ca sa-si recapete memoria in ceea ce priveste identificarea persoanelor."

Deoarece leziunile au fost pe partea dreapta a creierului, el are probleme grave legate de controlul motor pe partea stanga a corpului. El, uneori, aproape ca „uita ca are si partea stanga a corpului sau," asa ca trebuie sa se concentreze mereu pentru ca sa-si coordoneze toate miscarile.

Pana sa plece in China, Earl a inregistrat progrese, dar el mai avea inca dificultati in realizarea anumitor miscari, si legate de controlul pe partea stanga a corpului si, prin urmare, avea probleme pentru a realiza cele mai multe miscari, cum ar fi mersul pe jos si echilibrul. Miscarile lui motorii fine, de asemenea, s-au depreciat, de exemplu, el nu-si putea scrie numele propriu, si avea dificultati in controlul obiectelor mici.

Pe de alta parte, concentrarea lui si procesul cognitiv au fost afectate. El avea dificultati in a citi o carte deoarece nu-si putea concentra ochii suficient de mult pentru a citi toate cuvintele intr-o propozitie completa. Memoria sa pe termen lung era afectata, si putea avea doar conversatii despre lucrurile care s-au intamplat in prezent, in atentia lui.

MOTIVUL PENTRU CARE A VENIT PENTRU TRATAMENT
Dupa iesirea din coma, si dupa ce a facut o luna de fizioterapie, Earl s-a intors acasa de la spital. Tessi a declarat ca medicii le-au spus ca „nu este nimic de facut pentru el. Ia-l acasa si ai grija de el in cel mai bun mod cu putinta. Au spus ca ar putea dura 10 ani, sau chiar niciodata, pana cand vom putea sa vedem un progres."

Inainte de accident, Earl credea cu tarie in puterea potentialelor tratamente cu celule stem. El si sotia lui au depozitat, in banca de sange, celulele stem din sangele cordonului ombilical al fiicelor lor, atunci cand ele s-au nascut. Din pacate, ei nu au putut sa foloseasca aceste celulele depozitate pentru a-l trata Earl.

Cu toate acestea, Tessi nu a renuntat la cautarea de noi optiuni de tratament care i-ar imbunatati calitatea vietii lui Earl. Ea, prin intermediul internetului, a aflat despre tratamentele cu celule stem din China, si dupa ce a citit aici despre experientele altor pacienti, ea a decis ca trebuie sa meaga in China cu Earl pentru tratament.

TRATAMENTUL IN CHINA
Transplanturi cu celule stem prelevate din sangele cordonului ombilical combinate cu acupunctura si recuperare medicala.
 
STAREA LUI DUPA TRATAMENT
Dupa ce a petrecut o luna in China, timp in care a facut tratamentul cu celule stem, Earl a vazut deja modificari semnificative ilegate de starea lui. Unul dintre primele lucruri pe care el a fost capabil sa-l faca a fost sa se incalte singur. Tessi a declarat, "Cand s-a incaltat prima data... Stii ma doare spatele de la aplecari, asa ca a fost ca si cand am sarbatorit! Toti au crezut ca eram ciudata, pentru ca spuneam in continuu: "El s-a incaltat singur!" Dar, apoi am stiut ca trunchiul sau este mai puternic pentru ca el insusi se apleaca pentru a se incalta. Acesta este un mare hop in sarcinile noastre zilnice, pe care el l-a depasit."

Pe langa imbunatatirile legate de echilibru si puterea trunchiului, abilitatile fine motorii ale lui s-au imbunatatit pana in punctul in care el era in masura sa manance cu betele si sa-si scrie numele propriu.

Abilitatile sale cognitive, de asemenea, s-au imbunatatit in timpul sederii in China, in special memoria lui, asa cum ne-a spus sotia lui, "El incepe sa memoreze mai multe. El isi aminteste lucruri din trecut. De fapt, acum chiar putem sa conversam. Inainte el vorbea doar despre ceea ce vedea, dar acum el isi aduce aminte de multe lucruri din trecut si putem conversa. Lucru care imi lipsea enorm. El incepe sa-si revina."
Sursa: tratamentcucelulestem.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu