miercuri, 24 august 2011

Cel mai mic transplant din lume, posibil datorita celulelor stem

Dupa 12 ani de asteptare, o tanara care sufera de boala Stargardt, o afectiune oftalmologica transmisa genetic ce duce treptat la pierderea partiala sau totala a vederii centrale la ambii ochi, ar putea deveni prima persoana care beneficiaza de un transplant de epiteliu pigmentat al retinei (RPE) provenit din celule stem embrionare.
Daca tanara in varsta de 26 de ani va accepta transplantul, atunci ei i se vor alatura alti pacienti care sufera de degenerare maculara si care vor avea sute de celule stem injectate in ochi pentru a inlocui celulele REP distruse si a le salva pe cele fotoreceptoare ramase sanatoase.
Doi pacienti cu leziuni la nivelul maduvei spinarii au primit deja injectii de un alt tratament bazat pe celule embrionare (milioane de celule specifice care ajuta neuronii sa comunice unul cu altul) intr-un efort de a repara reteaua de nervi care trec prin maduva spinarii si care se extind spre brate, picioare si degete.
Acum, specialistii spera ca vom intra intr-o noua era, cea a medicinei bazate pe celule stem. In locul tratamentelor cu pastile, ei spera sa utilizeze celule stem pentru a inlocui celule bolnave si nefunctionale la pacientii cu diabet, boli de inima sau leziuni medulare.
Cu toate acestea, fiind vorba de o tehnica noua, medicii spera la rezultate bune, dar nu exclud nici scenariile nefericite. Ei au motive bune sa fie precauti. La doar opt luni dupa ce au primit aprobarea de la FDA (agentia responsabila cu reglementarea alimentatiei si a medicamentelor umane si animale din SUA) cercetarile privind transplantul de celule stem la animale au fost oprite dupa ce s-a observat ca aceste celule au dus la formarea unor cheaguri ciudate pe coloana vertebrala. Dupa cercetari amanuntite s-a constat ca formatiunile nu erau canceroase, iar procesul a putut fi continuat. Cu toate acestea, intamplarea sugereaza imprevizibilitatea celulelor stem.
Din acest motiv, doctorul Robert Lanza, director stiintific in cadrul companiei producatoare de celule RPE, a decis sa nu isi asume niciun risc si a dezvoltat un test care prin detectarea unei singure celule stem straine, care nu ar avea ce sa caute in preparatul pentru RPE, asigura puritatea preparatului pentru transplant.
In cazul transplantului de RPE exista un avantaj major. Avand in vedere ca spatiul de sub retina este lipsit de "gardienii" sistemului imunitar, este posibil ca celulele injectate acolo sa nu fie respinse de organism.
Dar in cazul pacientilor implicati in studiu, celulele RPE au fost atat de afectate de boala incat nu este clar daca aceasta caracteristica se mentine. Prin urmare, pentru o mai buna siguranta, voluntarii vor primi medicamente care sa le diminueze activitatea sistemului imunitar, la fel ca in cazul persoanelor care se supun transplantului de organe.
Totodata, privind in perspectiva, este posibil ca o astfel de protectie imunitara sa nu mai fie necesara. Cercetatorii pot face acum celulele stem din pielea pacientului, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi probleme cu privire la nepotrivirea dintre donator si persoana care primeste transplantul.
Sursa: Time

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu