luni, 22 august 2011

Raspunsuri la articolele de presa cu privire la recoltarea de celule stem

1.  Astazi posibilitatea pentru cineva de a-si folosi propiile celule stem pe parcursul vietii este de 1:200, conform Nietfeld,2008. In 1997 aceasta analogie pentru pacientii care au suferit de boli hematologice si care au sub 20 de ani a fost de 74:200000. Conform unui studiu de la Universitatea din Arizona, astazi, 1 din 3 pacienti peste 60 de ani pot beneficia de aplicatiile celulelor stem pentru terapii ale bolilor cardiovasculare, oftalmologice, ortopedice, neurologice, endocrine, Harris 2007.
2.  Din 1995 sangele din cordonul ombilical are aceleasi  aplicatii terapeutice ca si maduva osoasa, Jenney 1995, Lancet 346 (8980), 921-2. Cu toate acestea, cu cat celulele sunt mai tinere cu atat au mai multe avantaje.
3.  Incepand cu anul 2006, conform cu anuntul din partea Grupului European pentru Sange si Maduva, sangele din cordonul ombilical este inclus in programul de transplanturi autologe pentru terapia bolilor autoimune cum sunt: artrita reumatoida juvenila, lupusul eritematos sistemic si scleroza multipla, conform Bone marr trans 2006, 37(5):434-449. Clinica de hematologie de la Spitalul Papanikolaou a publicat in mod repetat studii privind in reviste medicale internationale cu privire la tratamentul sclerozei multiple, cu utilizarea celulelor stem a pacientilor insasi. Aceste studii se refera la pacientii din Grecia  si din tarile europene. Conform acestor studii, rezultatele terapiilor sunt incurajatoare desi celulele pacientilor sunt de varsta inaintata si pacientii aveau deja boala in momentul recoltarii celulelor stem, Kimiskidis et SL 2008, Mult Scler 14 (2): 278-83, Fassas et al 2004, J Neurol Sci 15, 223 (1): 53-8, Fassas et al 2003, J Hematother Celule Stem Res 12 (6): 701-11. In cazul in care pacientii ar fi avut conservate celule stem derivate din cordonul ombilical din momentul nasterii, rezultatele ar fi fost mai bune.
4.  Pana astazi, in Europa au fost realizate 25000 de transplanturi cu utilizarea de celule stem hematopoetice. 70% dintre acestea au fost autologe, celulele stem au fost derivate de la pacientii insusi si 30% au fost allogenice, celulele provenind de la un donator. In 70% din aceste cazuri donatorul facea parte din familie, Watt et al 2007, Metode de Mol Biol 368: 237-259.
5.  Terapia tumoriloe maligne solide la tineri (sarcom, neuroblastom,limfoblastom) se realizeaza utilizand celulele stem propii pacientului. Frecventa aparitiei cancerului la copii este de 130 pe milion anual, deci posibilitatea ca un copil sa prezinta leucemi sau alt tip de cancer pana la varsta de 16 ani este de 1/500, iar la 1 din 4 copii este necesar transplantul cu celule stem hematopoetice, Smith et al 2002, Principles and Practice of Pediatric Oncology, 4th edition Philadelphia PA Lippincott. Probabilitatea utilizarii grefei s-a dublat, daca luam in considerare si rudele de sange, care se pot folosi de acestea.
6.  Cancerul si leucemia sunt rezultatul unor serii de mutatii genetice la nivel celular care in final duc la initierea procesului de cancerogeneza. Pentru aparitia leucemiei sunt necesare doua mutatii continue nucleare la nivelul celulelor stem hematopoetice. Prima mutatie consta in formarea in circulatia sangvina de clone proleukemice.  Deci, daca mutatia are loc in primele faze ale embriogenezei, clonele proleukemice se vor gasi si in sangele din cordonul ombilical. Din 100 de copii cu clone proleukemice doar 1 va suferi si a doua mutatie si va dezvolta leucemie,  Mori et al 2002, Proc Natl Acd Sci USA, 99:8242-8247. La restul copiilor clonele proleukimice sunt distruse de sistemul imun si dispar din circulatia sangvina. Pentru copii mai mari si pentru adulti nu se pune problema detectarii de clone proleukemice deoarece chiar daca, ipotetic, copilul a prezentat la nastere clone proleukemice dar a trecut o perioada lunga de timp de la nastere, un transplant autolog ii va oferi acestuia aceiasi perioada de supravietuire, fara teama respingerii grefei, risc care exista in cazul transplantului allogen. Genele responsabile de existenta leuc emiei din celulel stem pot fi detectate prin metoda PCR si astfel se afla daca se pot utiliza sau nu celulele stem ale copilului. In bancile publice nu se efectueaza nici un test cu privire la depistarea clonelor proleukimice din celulele stem ale donatorului. Pentru probele provenite de la donatori necunoscuti ar trebui efectuat un test atat pentru leucemie cat si pentru bolile ereditare. Chiar si probabilitatea de 1% ca celule stem sa prezinta clone maligne este semnificativa si din acest motiv bancile publice ar trebui sa realizeze teste de depistare a tumorilor maligne la toate grefele donate.
7.  Celulele stem mezenchimale din gelatina Wharton sunt colectate astazi doar pentru uz autolog si , datorita originii comune pe care o au cu celulele stem hematopoetice primare, orice mutatie existenta la nivelul acestora afecteaza si celulele mezenchimale.
8.  Daca chimioterapia ar fi fost solutia terapiei cancerului sau a leucemiei, atunci una dintre cele mai mare probleme ale medicinei ar fi fost rezolvata; tratamentul cancerului.
9.  In 2007, cazul unui copil de 3 ani care suferea de leucemie limfoblastica acuta a fost facut public. In 2003, in cazul acestui copil, chimioterapia a esuat de 2 ori. In cele din urma s-a recurs la transplantul de celule stem propii copilului, pe care familia le criogenase la o banca privata, Hayani et al 2007, Pediatrics 119, 296-300. Astazi, la 4 ani de la transplant copilul nu mai prezinta nici un simptom.  In cazul leucemiei , numarul de supravietuitor care au primit propiile celule stem sau grefe alogene compatibile nu difera semnificativ, Loy Ys et al 2007 Leuk Lymphoma , 48 (1), 72-9. Atunci care este problema daca pacientii poseda propia grefa autologa sau o grefe compatibila de la un frate?
10. In ultimul timp au fost vehiculate opinii jurnalistice care sustin ca, printr-o mica biopsie la nivelul pielii se pot obtine celule stem pentru transplanturile autologe. Astazi, pentru transformarea celulelor pielii in celule stem trebuie realizate 4 modificari genetice si de asemenea, simultat introducerea in celule a 4 virusuri diferite, cu rezultate neasteptate.  Terapia genica nu este sigura nici in cazul utilizarii unui singur virus. Acest tip de terapie a fost abandonat dupa moartea copiilor de fribroza chistica, din cauza reactivarii virusului care a fost utilizat in terapia genica. Un alt motiv este faptul ca celulele adulte sunt transformate in celule embrionare, cu riscul formarii de gene tumorale si de teratoame.
11.Liniile directoare juridice au fost publicate in Grecia in martie 2008, in ordinul prezidential 26/2008. Pana la aplicarea deplina a legislatiei elene, bancile de criogenare trebuie sa urmeze legislatia europeana si trebuie certificate de organizatii elene si internationale precum si ce sistemul national de certificare (ESYD).
12.Timp de multi ani si chiar si astazi, celulele stem ale familiilor grecesti au calatorit in strainatate. Posibilitatea ramanerii celulelelor stem in Grecia asigura o calitate mai buna a grefelor.
13. Astazi, folosirea celulelor stem in medicina se refera la toate cele 17 specialitati medicale.
Presedinte al consiliului stiintific al Biohellenika ,
Dr. Kouzi-Koliakou

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu