miercuri, 24 august 2011

Maxilar superior crescut în abdomen cu ajutorul celulelor stem

Cercetătorii finlandezi au anunţat faptul că au reuşit să înlocuiască maxilarul superior al uni bătrân de 65 de ani. Unicitatea intervenţiei constă în faptul că maxilarul a fost înlocuit cu un altul cultivat din celule stem şi care crescuse în abdomen.
Medicii au anunţat că această intervenţie deschide noi perspective în ceea ce priveşte tratamentul ţesuturilor grav afectate. Au mai existat astfel de intervenţii până acum, însă niciodată nu s-au mai folosit celule provenind de la pacient, crescute în laborator şi diferenţiate în ţesut osos.
Mai mult, pacientul s-a recuperat mult mai repede decât dacă s-ar fi folosit o grefă din osul piciorului. Cercetătorii au adăugat că nu au folosit nimic provenind de la animale, astfel prevenindu-se infectarea cu viruşi ascunşi în ADN-ul animal.
Celulele stem sunt celule umane care se găsec în sânge şi ţesuturi. Cercetătorii au descoperit de curând că ţesutul adipos conţine celule stem care pot fi „tranformate” într-o varietate de alte ţesuturi. Dacă în cazul unui transplant, se folosesc celule stem pentru obţinerea ţesutului transplantat, şansele de respingere ale transplantului sunt zero. Cercetătorii au izolat celule stem din ţesutul adipos al pacientului, susţin cercetătorii.
Celulele au fost ţinute pentru a se dezvolta, timp de două săptămâni într-un amestec plin de nutrienţi ce conţinea şi sânge de la pacient. Apoi, cercetătorii au extras celulele numite mezenchimale (celule stem care pot da naştere ţesutului osos, celui muscular şi vaselor de sânge). Când numărul de celule colectate a fost destul de mare, ele au fost introduse în abdomenul pacientului şi lăsate acolo timp de nouă luni pentru a se dezvolta. Apoi, structura formată a fost ataşată de oasele capului pacientului cu ajutorul unor microşuruburi. Pacientul avusese o tumoră din cauza căreia a trebuit extirpat maxilarul superior. (Ş.C.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu