luni, 22 august 2011

Celulele stem pot trata atrita, sugereaza studiile


ScienceDaily (15 noiembrie 2010) – celulele stem din cordonul ombilical pot fi utile in tratamentul poliartritei reumatoide (AR). Experimentele in vitro realizate pe animale, descrise in revista „Artrita-cercetare si terapie”, au aratat ca celulele stem mezenchimale (MSCs) din sangele cordonului ombilical pot suprima inflamatia si pot atenua artrita indusa de colagen.
Profesorul  Zhan guo-Li a lucrat alaturi de o echipa de cercetatori de la spitalul Universitar Peking, China pentru a realiza acest studiu. El a afirmat: „Se stiu foarte putin despre MSCs si nu au existat rapoarte precedente cu privire la utilizarea lor in AR. MSC pot exercita imunosupresie profunda, lucru ce incurajeaza utilizarea lor in boli autoimune, cum este artrita reumatoida. In prezent, sursa cea mai comuna de MSC este maduva osoasa. Cu toate acestea, aspiratia maduvei osoase este o procedura invaziva, iar numarul si capacitatea de proliferare a celulelor scad odata cu varsta. Pe de alta parte, o colectie din cordonul ombilical nu necesita o procedura invaziva”.
Cercetatorii au recoltat celule imune de la pacientii cu RA si au aratat ca MSCs ombilicale pot suprima proliferarea celulelor, comportamentul invaziv si raspunsul imflamator. Perfuzia sistemica a MSCs la soareci au demonstrat ca acestea reduc semnificativ severitatea artritei induse de colagen.
Referindu-se la rezultate, profesorul Li a declarat: „ AR reprezinta o mare problema a serviciilor de sanatate din intreaga lume si in prezent nu exista medicamente care sa realizeze remisie pe termen lung a bolii. Prin urmare, un tratament nou si mai eficient in AR este binevenit”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu