miercuri, 24 august 2011

Premiera mondiala: primul pacient din lume vindecat de HIV

Medicii germani susţin că au reuşit să vindece un bolnav infectat cu HIV. "Pacientul din Berlin", aşa cum este supranumit Timothy Ray Brown, este primul om din lume vindecat de HIV.
Tratamentul care a dat rezultate în cazul lui Timothy a fost un transplant de celule stem pe care bărbatul l-a făcut în 2007 pentru leucemie. Doctorii care l-au îngrijit pe Timothy Ray Brown au publicat recent un raport, în revista "Blood", în care subliniază că rezultatele testelor extinse "sugerează clar că vindecarea infecţiei HIV a fost atinsă", informeaza
Huffington Post.
Tratamentul constă în izolarea acelor gene care duc la înmulţirea virsurului HIV în organism, prin introducerea lor în celule stem umane, în laborator, urmând ca mai apoi, celulele stem să fie introduse în măduva osoasă a pacientului. 
Rezultatele primelor teste sunt foarte încurajatoare.
În primele teste pe oameni, celulele stem anti-HIV au fost transplantate în organismele a cinci pacienţi bolnavi de SIDA. Pacienţii sufereau şi de limfom,(o formă de cancer ce se dezvoltă în ţesutul limfatic) din cauza căreia au trebuit să facă un transplant de măduvă osoasă.
O parte dintre celulele stem transplantate s-au dezvoltat în noile organisme, ducând la creşterea  numărului de globule albe din sânge, rezistente la virusul HIV. După urmarea acestui tratament starea generală a pacienţilor s-a îmbunătăţit.
''Este încă un tratament experimental, dar sperăm ca în cele din urmă să putem oferi pacienţilor cu SIDA un singur transplant care să îi protejeze toată viaţa'', a declarat David DiGiusto, din cadrul City of Hope Medical Centre din Duarte, California, citat de telegraph.co.uk.
Cercetătorii  susţin că acest tratament funcţionează la persoanele diagnosticate cu limfom, care au suferit un transplant de măduvă osoasă. Deocamdată ei evită să realizeze aceste teste şi pe pacienţi infectaţi cu SIDA, dar care nu au fost diagnosticaţi cu limfom, şi prin urmare nu au suferit nici un transplant de măduvă osoasă. Ei cred că doar măduva osoasă sănătoase poate duce la creştarea numărului de globule albe care protejează împotriva HIV. 
La nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV. Anual, trei milioane mor din cauza acestei maladii. 
Săptămâna trecută, o altă descoperire legată de combaterea HIV a intrat în Top 10 Descoperiri Medicale ale Anului 2010. Potrivit unui studiu recent, persoanele sănătoase care iau anivirale, medicamente prescrise în cazul infecţiei cu HIV, au şanse de până la 73% mai mici de a contacta virusul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu