vineri, 26 august 2011

Inima umana creste in laborator cu ajutorul celulelor stem


Oamenii de stiinta cresc inimi umane in laborator cu ajutorul celulelor stem, oferind speranta milioanelor de pacienti care au probleme cardiace. Cercetatorii americani sunt de parere ca organele create din celule stem ar putea incepe sa bata in cateva saptamani de la creatie.
Experimentul reprezinta un pas important in crearea proprii inimi si ar putea deschide calea pentru cresterea unor plamani, rinichi sau a unui ficat in laborator.
Organele sunt create prin eliminarea celulelor musculare din organele donatoare pentru a lasa in urma tesutul conjunctiv al inimii. Oamenii de stiinta injecteaza apoi celule stem, care au rolul de a se multiplica si de a creste in jurul structurii, transformandu-se in celule sanatoase ale inimii.
Pacientii carora li se efectueaza un transplant obisnuit de inima trebuie sa ia medicamente pentru a suprima sistemul imunitar pentru tot restul vietii.
Organele crescute in laborator au fost create folosind celulele stem care au capacitatea de a se transforma in tipuri diferite de tesut. Experimentul va fi un succes pentru cercetatorii care incerca sa creeze "piese de schimb" pentru corpul uman.
In 2007, britanicii au crescut o valva cardiaca cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva osoasa a pacientului. Un an mai tarziu, oamenii de stiinta au crescut o inima de animal functionala.
Echipa doctorului Taylor a creat deja doua inimi, una pentru un sobolan si alta pentru un porc, dar organele au fost mult prea slabe pentru a fi utilizate. Cu toate acestea, aceste lucrari au reprezentat un pas important pentru cercetatori.
Cercetatorii au creat noi organe utilizand tesuturi prelvate de la cadavre umane. Acestia au desprins celulele din inimile moarte utilizand un detergent foarte puternic, lasand "scheletul" inimii format din colagen. S-au injectat apoi milioane de celule stem extrase de la pacienti si apoi li s-au furnizat nutrienti. Celulele stem au recunoscut structura de colagen a inimii si au inceput procesul de transformare a celulelor musculare cardiace.
Daca ar incepe sa bata, inimile artificiale ar putea fi destul de puternice pentru a popap sangele in organism. Cu toate acestea, incercarile de a crea o inima pregatita pentru transplantare se confrunta cu multe obstacole.

"Suntem pe un drum lung spre cresterea unei inimi pregatite pentru transplant, dar credem ca ne-am deschis o usa pentru a construi orice organ uman", declara doctor Taylor.

Sursa: http://www.prostemcell.ro/noutati-stem/inima-umana-creata-in-laborator-cu-celule-stem.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu