miercuri, 24 august 2011

Celulele stem ar putea reda auzul.

Graţie unei noi tehnologii încă neperfecţionate, oamenii de ştiinţă trag speranţe că celulele stem vor fi în stare să rezolve surzenia.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sheffield au reuşit să “dreseze” cu succes celule stem embrionare ca să se comporte ca receptori senzoriali şi neuroni auditivi, două tipuri de celule vitale pentru funcţionarea sistemului auditiv.
Potrivit popsci.com, celulele stem sunt cultivate pentru început în laborator, fiind apoi folosite pentru a genera celule de tip auditiv. După transplantul chirurgical al acestora în ureche, celulele stem vor fi capabile să redea auzul.
Până în acest moment, surzenia a fost considerată o afecţiune permanentă, deoarece ţesutul din urechea internă responsabil cu detectarea sunetului poate să se dezvolte doar în uter. Odată afectat acest ţesut, nici o tehnică dezvoltată până în prezent nu a reuşit să rezolve problema.
Rezultatele obţinute însă în laborator de către cercetătorii de la Universitatea Sheffield au arătat că noile celule se comportă precum celulele normale dintr-o ureche în timpul dezvoltării.

 Potenţialul celulelor stem de a vindeca boli precum Alzheimer este încă necunoscut, însă abordări mai simple şi locale, care implică celule mai puţine, ar putea fi primul pas spre succes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu