luni, 22 august 2011

Celule stem din cordonul ombilical sunt tot mai aproape sa inlocuiasca donarea de sange.

Oamenii de stiinta australieni specializati in celule stem, unii dintre pionerii in dezvoltarea sangelui artificial, au anuntat ca mai este putin timp pana cand donatorii nu vor mai fi necesari bancilor de sange. Cea mai grea sarcina a oamenilor de stiinta este cresterea de noi eritrocite. Lars Nielsen, profesor de inginerie biologica la Universitatea din Queensland, conduce un grup care se ocupa cu cresterea eritrocitelor din celulele stem , avand rezultate promitatoare.
Dr. Nielsen a afirmat ca, sangele pe care il primim de la o colectie de cordon ombilical, de la un singur copil, este suficient pentru a realiza 10.000 de unitati (450 de ml fiecare) de sange. O singura colectie de cordon ombilical va inlocui 10.000 de vizite la banca de sange.
Astfel fiecare pacient se va folosi de propiul sange, fara teama aparitiei de complicatii sau de transmitere a unor boli. Acelasi grup de cercetatori merge mai departe si isi propune producerea de globule albe din celulele stem, care fac parte din sistemul imun al organismului.
Recent, au avut loc o multime de discutii daca o cantitate mica de transfuzii este in final benefica sau nu  pentru pacient. In prezent, exista o rata in crestere a mortalitatii in chirurgia cardiaca, in neurochirurgie, sau la pacientii care au suferit un accident vascular cerebral, dupa doua transfuzii de sange, la scurt timp dupa operatie. Sangele vechi este implicat cel mai frecvent in complicatii. Din acest motiv nu sunt recomandate mai mult de doua transfuzii, in cazul in care viata pacientului nu este amenintata, cum ar fi hemoragiile severe si accidentele. Marile spitale din USA au anuntat ca, in cazul unor operatii de mare amploare pacientii sunt incurajati sa-si creeze o mica banca personala de sange, cu sange propiu, cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala.
Transfuziile de sange autolog scad frecventa complicatiilor si mortalitatea pacientilor dupa interventiile chirurgicale de mare amploare.       
Universitatea din  Queensland Australia Prof Lars Nielsen   August 29, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu