miercuri, 24 august 2011

Rinichi umani din celule stem conceputi in laborator

Ipoteza conform careia intr-o zi vom putea recurge la tesuturi si organe crescute in laborator ori de cate ori ceva se "defecteaza" incepe sa devina realitate. Cercetatorii britanici au creat in laborator, cu ajutorul lichidului amniotic si celulelor fetale de tip animal, primii rinichi.
Deocamdata, acestia masoara doar jumatate de centimetru lungime, de aproximativ aceeasi marime cu cei ai unui fetus. Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh, care se afla in spatele proiectului, spera ca acestia vor ajunge sa se dezvolte suficient de mult incat sa poata fi transplantati unui om, relateaza Daily Mail.
Se spera ca pe viitor sa se colecteze, la nastere, lichid amniotic, care sa fie pastrat pentru situatia in care apar, pe parcursul vietii, boli de rinichi. Fluidul poate fi folosit pentru a se obtine un rinichi identic celui sanatos, cu care sa faca pereche.
Crearea de rinichi prin aceasta metoda elimina pericolul ca rinichiul primit prin transplant sa nu fie acceptat de organism. Cercetatorii aflati in spatele experimentelui spun ca tehnologia va fi disponibila pentru oameni in 10 ani.
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu