miercuri, 24 august 2011

Sânii unei bolnave de cancer, reconstruiţi cu celule stem provenite din ţesut adipos

O echipă din cadrul unei clinici spaniole a realizat, în cazul unei bolnave de cancer, prima reconstrucţie mamară completă cu celule-stem provenite din propriul ţesut adipos, a informat marţi - cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului Mamar - responsabilul acestei intervenţii, Ramon Llull.
Specialist în cadrul Unităţii de Patologie Mamară din cadrul Clinicii Palmaplanas, din insula mediteraneană Mallorca, Llull a explicat că noua metodă este posibilă graţie unei tehnologii care multiplică celulele-stem obţinute din ţesutul adipos, un material 'viu', care a fost deja utilizat pentru reconstruirea parţială a sânului, în cazul femeilor cu mastectomie, informează Agerpres.
"Credem că această tehnică poate fi adoptată în alte centre, dar şi de către alte colective de specialişti", a spus Llull. Acesta îşi va completa munca în următoarele două săptămâni, implantându-i pacientei aureolele şi sfârcurile, după ce i se va confirma faptul că injectarea de ţesut gras regenerativ, realizată vara trecută, " a fost un succes".
Chirurgul a mai povestit că pacienta, care are 51 de ani şi se numeşte Jolanta, a fost diagnosticată în luna mai cu cancer la ambii sâni. Din acest motiv, i-a fost practicată o dublă mastectomie, fiindu-i lăsat un buzunar de piele. Muşchii dorsali au fost fixaţi parţial în zona sânilor.
După implantarea 'suportului vascular', Llull a infiltrat ţesutul adipos cu celule-stem şi alte elemente organice necesare pentru menţinerea funcţiilor vitale ale ţesutului adipos, într-o cantitate suficientă pentru a da sânilor un volum natural.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sanii-unei-bolnave-de-cancer-reconstruiti-cu-celule-stem-provenite-din-tesut-adipos-307905.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu