luni, 16 mai 2011

Celule stem recoltate din pulpa dentara

Stomatologii extrag dintii, avand apoi stocate celule stem in cazul in care acestea sunt necesare pentru a lupta cu boala.
Naidelys Montoya nu a asteptat ca dintii de lapte ai fiului sau sa-I cada. Ea l-a dus pe micut la stomatolog pentru a realiza extractiile.
“A fost un pic speriat”, a spus Montoya, “Nu este foarte curajos”.
Dentistul a expediat dintii la un laborator din Massachusetts intr-un recipient special, la o temperatura optima, pentru ca celulele stem sa fie izolate, inghetate la peste -100 grade celsius si depozitate in cazul in care, fiul ei ,Raul Estrada, in varsta de 6 ani, va avea nevoie de ele pe viitor.
“ Cred in asta”, a spus Montoya. “Am facut-o ca o precautie impotriva lucrurilor care s-ar putea intampla pe viitor”.
Montoya si fiul ei s-au alaturat unei miscari medicale majore.
In Florida de Sud si in toata lumea, dentistii extrag dintii de lapte ai copiilor, molarii de minte si chiar dintii sanatosi ai adultilor iar cercetatorii sustin ca celulele stem din pulpa dentara pot fi folosite pentru a renegera dantura si intr-o zi chiar si pentru a repara oase deteriorate, inima, pancreasul, muschii si creierul.
S-ar putea spune “Zana Maseluta” din afaceri!
“Acestia sunt dinti pe care ii aruncam ca si deseuri dentare”, a declarat Dr. Jeffrey Blum, din Maiami Beach, medic de chirurgie orala, care a extras dintii lui Raul. „La fel de bine putem sa ne utilizam de ei”.
„ Nu pot ajuta, dar ma simt entuziasmat de potentialul rol in medicina regenerativa, in diferentierea tesuturilor din corpul uman”, a declarat Dr. Jeremy Mao, director al Laboratorului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Columbia. Mao este de asemenea consilier sef la StemSave, o companie din New York care criogeneaza celule stem si le depoziteaza pentru viitoare utilizari.
Exista preocupari. Este scump, costa in avans 590 de dolari,plus 100 de dolari de an pentru depozitarea de celule stem de pana la 4 dinti, timp de 20 de ani.
„ Fiecare tratament care utilizeaza celule stem din pulpa dentara este in faza de testare clinica, si nu va fi disponibil pentru uz general pentru cel putin urmatorii 5 ani”, a spus Art  Greco, director la StemSave. Montoya a inteles: „ Lucrurile evolueaza atat de repede, cine stie ce vor fi capabile sa faca in 15-20 de ani?”. Alti cercetatori au fost incantati de noua sursa de celule stem.
”Poate are sens salvarea celulelor stem dentare”, spune dr. Joshua Hare, director al Institului Interdisciplinar Stem Cell de la Universitatea din Miami Medical School, care nu este implicat in recoltarea de celule stem. „ In corpul adultilor si al copiilor exista numeroase surse de celule stem. Putem sa le luam din maduva osoasa; altele din sangele ombilical; se pare ca si dintii sunt de asemenea, o sursa buna.
In 2003, Institutul National de Sanatate a concluzionat ca dintii sunt o sursa importanta de celule stem. Fiecare copil are aproximativ 20 de dinti de lapte, intre 6 si 12 ani. Adolescentii au masele de minte, de obicei extrase intre 16 si 25 ani deoarece cresc stramb si modifica maxilarul.
Blum si alti chirurgi orali au extras dintii copilului inainte de a cadea in mod natural, astfel incat acesta sa contine o cantitate cat mai mare de celule stem sanatoase. A pus dintii la o temperatura controlata intr-un kit special iar kitul a fost expeciat la StemSave.
„Celulele stem sunt sistemul de refacere al organismului”, a spus Hare. Celulele stem de sub piele produc in mod constant noi celulele ale pielii pentru a o inlocui, pielea fiind deteriorata in viata de zi cu zi. Acelasi lucru este valabil si pentru inima, plamani, pancreas -cu mentiunea ca celulele scad din punct de vedere calitativ din cauza varstei, a bolii sau a leziunilor existente; astfel aceste celule incep sa-si piarda capacitatea de a tine pasul si au nevoie de ajutor. Astazi, celulele stem din maduva osoasa, sange si probabil si din dinti pot fi programate pentru ai ajuta pe cei a caror organe au nevoie.
De asemenea, utilizand aceste celule cercetatorii evita implicarea celulelor stem embrionare, care sunt controversate, deoarece crearea acestora implica distrugerea embrionului uman.
Cercetatorii sustin ca prima utilizare practica a celulelor stem din dinti va fi probabil repararea dintilor si a oaselor umane. Cercetatorii de la Facultatea  de medicina dentara de la Universitatea Boston au folosit celule stem din dintii de lapte si din maselele de minte pentru a produce pulpa dentara, partea interna, moale a dintelui si dentina, carcasa alba a acestuia.
Acum, ei introduc materialul la nivelul unui os rupt, pe care il implanteaza la in corpul unui soarece, pentru a beneficia de o sursa de vascularizatie.
Peste tot in lume utilizarea celulelor stem pentru a vindeca corpul uman este in continua expansiune. La scoala medicala UM, Hare realizeaza studii umane utilizand celule stem din maduva osoasa pentru a le injecta in jurul inimii afectate de atacuri de cord, in speranta regenerarii tesutului cardiac afectat.
De ani de zile, celulele stem din cordonul ombilical au salvat vietile a mii de pacienti care sufereau de leucemie,  limfoame, mielom multiplu, anemie aplazica, anemie cu celule in secera si alte boli.
Sangele cordonului ombilical este donat atat bancilor private, pentru a fi folosit doar de donator cat si bancilor publice deschise in Florida de Sud.
În judetul Broward spitalele Memorial Health Care System, Memorial Hospital Vest, în Pembroke Pines, Memorial Regional Hospital din Hollywood şi Memorial în Miramar au deschis sau aveau deschise banci  publice  pentru colectarea sangelui din cordonul ombilical.
Femeile care nasc pot sa-si doneze sangele ombilical fara nici un cost. Sangele este transportat cu avionul la Universitatea Duke din Carolina de Nord, unde celulele sunt separate si depozitate de temperaturi foarte scazute. Celulele devin propietatea Bancii Nationale de Sange Ombilical unde sunt disponibile oricarui pacient din lume, in caz de compatibilitate.
Spitalul din Maiami de Sud a deschis in 2009 un centru de recoltare similar.
Celulele stem depozitate la o banca privata sunt mai speculative, din cauza numarului mic de boli pe care le poate trata. Un studiu publicat in 2009 in revista de obstretica si ginecologie spune ca celulele stem din bancile private au fost utilizate in ultimii 10 ani in mai putin de jumatate de procent din cazuri. Dar celulele stem din bancile publice sunt furnizate mai ales pentru afro-americani si hispanici.
Pana in prezent doar bancile private depoziteaza celule stem din pulpa dentara, desi Mao sustine ca o banca publica ar fi utila si corespunzatoare.
Asociatia dentara americana, in timp ce sunt cu prudenta optimisti cu privire la potentialul celulelor stem dentara, indeamna parintii sa depoziteze celulele stem din dintii copiilor lor .”

sursa: http://www.miamiherald.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu