marți, 31 mai 2011

Tratamentul experimental al infarctului miocardic cu celule stem din cordonul ombilical

Oamenii de stiinta de la departamentul cardiovascular al Universitatii Dusseldorf au transplantat celule stem multipotente din cordonul ombilical in inima porcusorilor de guinea care au suferit recent un infarct miocardic. La 8 luni de la transplant functiile cardiace ale porcusorilor erau normale (fractia de ejectie a ventricolului stang de 52%) contrar cu porcusorii care nu au primit celule stem (martirii) a caror functie cardiaca a fost sever afectata de infarct ( fractie de ejectie a ventricolului stang de 27%).
Transplantul de celule stem din placenta nu numai ca au imbunatatit semnificativ functia ventricolului stang dar au si prevenit formarea de tesut cicatricial, care incordeaza sau modifica forma ventricolului stang care afecteaza functia inimii. Rezultatele au aratat inca o data ca celulele stem din cordonul ombilical reprezinta o metoda excelenta de tratament a afectiunilor cardiace. 
Din pacate nici un pacient nu si-a stocat celule stem la nastere deoarece nu se cunosteau potentialul acestora. Sa nu privam viitorii pacienti de aceasta sansa.
Studii recente realizate pe pacienti cu afectiuni cardiace severe sau cronice, au aratat ca prin administrarea intradermica (fara interventie chirurgicala) de celule stem din tesutul adipos sau din maduva osoasa se obtin imbunatatiri clinice vizibile la 4 saptamani dupa tratament.
Astazi, in colaborare cu chirurgii cardiaci, Biohellenika a initiat tratamente similare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu