miercuri, 18 mai 2011

Cercetatorii de la UTHealth şi Athersys au prezentat date preclinice care ilustreaza potentialele beneficii ale celulelor MultiStem in accidentul vascular cerebral.


Rezultatele au aratat ca terapia cu celulele stem adulte reduce deteriorarea inflamatorie si imbunatateste recuperarea functionala in caz de accident vascular cerebral.
Cercetatorii medicali de la Universitatea din Texas, UTHealth au prezentat, in cadrul conferintei internationale a asociatiei americane de accident vascular, rezultatele unor noi teste care au demonstrat ca MultiStem, o noua terapie cu celule stem realizata in Athersys, are numeroase beneficii cand este administrata in cadrul modelelor preclinice de accident vascular cerebral ischemic. Studiul, realizat de conducatorii departamentului de neurologie de la UTHealth, in asociatie cu cercetatorii de la Athersys, ilustreaza potentialele beneficii ale terapiei MultiStem pentru tratamentul accidentelor vasculare. Cercetatorii au observat ca, injectand intravenos MultiStem la o zi dupa accidentul vascular, se reduce deteriorarea imflamatorie a creierului, rezultand o imbunatatire semnificativa a activitatii motorii.
„ Asistam la o schimbare de paradigma in modul in care unele tipuri de celule stem ar putea creste gradul de recuperare dupa un accident vascular cerebral”, a declarat Sean I. Savitz, medic, investigator principal si profesor de neurologie la USHealth. „ Celulele stem pot de asemenea sa-si exercite unele dintre efectele sale asupra anumitor organe, cum ar fi splina. Se pare ca splina joaca un rol important in anumite afectiuni neurologice contribuind spre exemplu la imflamatia in curs de dezvoltare dupa accidentul cerebral”.
Potrivit   American Heart Association, aproximativ 800.000 de persoane sufera in fiecare an un accident vascular in America si sunt estimate 2 milioane de persoane care sufera un accident vasculat cerebral in fiecare an In Statele Unite, Japonia si tarile europene importante. Aproximativ 85% dintre accidentele vasculare ischemice sunt produse de un blocaj al fluxului de sange in creier, ca urmare a existentei unui tromb sau cheag. In prezent exista doar o terapie medicamentoasa aprobata FDA pentru tratamentul accidentului vascular ischemic, care consta in administratea de tPA protrombina,  care ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange care impiedica fluxul. Cu toate acestea, pentru a-si face efectul, tPA trebuie administrata in curs de cateva ore de la accidentul cerebral. Din cauza ferestrei terapeutice limitate, doar 5% dintre pacientii potential beneficiari de tratament cu tPA ajung sa primeasca tratamentul. Avand in vedere lipsa de tratamente eficiente, multi pacienti care au suferit accidente vasculare cerebrale dezvolta invaliditate permanenta si ca urmare trebuie sa primeasca o ingrijirie institutionala de termen lung sau sa fie ingrijit de un membru al familiei. Ca o consecinta a imbatranirii populatiei, previziunile recente ale asociatiei American Heart au aratat ca prevalenta accidentelor vasculare va creste cu 25% in urmatorii 20 de ani, iar costul total estimat pentru tratarea si ingrijirea supravietuitorilor va creste de la 64 milioane de dolari in 2010 la 140 de milioane de dolari in 2030, reprezentand o crestere substantiala a costurilor sistemului national de sanatate.
In studiile realizate pe animale de laborator cu accident vascular cerebral s-a constatat ca tratamentul cu MultiStem a imbunatatit simtitor statica si abilitatea motorie comparativ cu animalele care au primit placebo si  s-a constatat de asemenea, o moarte celulara mai redusa,  citokine inflamatorii reduse,  o crestere a citokinelor anti-inflamatorii. Interesant este faptul ca cercetatorii au observat la animalele tratate placebo o reducere a marimii splinei, o crestere a citokinelor inflamatorii in sange iar la cele tratate cu MultiStem au observat dimensiuni normale a splinei si cresterea de citokine anti-inflamatorii in sange. Se crede ca splina joaca un rol important in promovarea si sustinerea inflamatiei care pot duce la daune substantiale, pe termen lung ca urmare a lezarii creierului.
„ Accidentul vascular cerebral ischemic prezinta o povoara clinica, economica si sociala enorma, care se asteapta sa creasca dramatic in urmatorii ani, ca urmare a imbatranirii populatiei si din cauza cresterii numarului de indivizi susceptibili de boli cardiovasculare”, a declarat Gil Van Bokkelen, presedinte si director executiv la Athersys. „ MultiStem pare sa aiba efecte profunde prin reducerea inflamatiei, protejarea tesutului cerebral aflat la risc si repararea tesuturilor. Daca putem dezvolta terapii noi, mai eficiente, care sa extinda fereastra terapeutica a victimelor accidentelor vasculare, putem imbunatati ingrijirea clinica, reduce costurile de ingrijire si sanatate pe termen lung, putem imbunatati calitatea vietii pentru milioane de oameni.
UTHealth este lider national in cercetarea celulelor stem pentru terapiile accidentului vascular cerebral si alte leziuni neurologice si initiat recent un fel de studiu clinic care utilizeaza celule stem din maduva osoasa pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale acute, condus de doctorul Dr. Savitz si finantat de Istitutul National de Sanatate. Datele recente, publicate de cercetatorii din departamentul de chirurgie pediatrica al UTHealth, care lucreaza in colaborare cu Athersys au aratat ca administrarea de MultiStem dupa leziuni cerebrale traumatice, au avut un efect profund in reducerea inflamatiei provocate de splina, au accelerat repararea barierei hemetoencefalice si au limitat afectiunile neurologice. Ambele studii au fost realizate in colaborare cu UTHealth, spitalul memorial Hermann, Texas  si spitalul Hermann pentru copii si au fost finantate de Athersys, Inc.

Sursa: http://ir.athersys.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu