marți, 24 mai 2011

Celulele stem pot imbunatati viata pacientilor cu diabet de tip 1

In timp ce cercetarea celulelor stem a nascut numeroase controverse in ceea ce priveste utilizarea lor pentru afectiuni si boli ca paralizia cerebrala, Parkinson, cancer, Alzheimer, boli de inima, afectiuni cerebrale, unii crezand chiar ca ar fi un ser anti imbatranire, acestea reprezinta si un potential tratament pentru diebetul de tip 1, efectul lor fiind studiat de mai bine de o decada.
Exista 3 tipuri de diabet. Diabetul gestational, care apare in timpul sarcinii si de obicei dispare dupa nastere. Diabetul de tip 2, care apare la aproximativ 90% din toti diabeticii. De cele mai multe ori diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin dieta, exercitii, medicamente orale sau chiar insulina.
Diabetul de tip 1 nu este vindecabil si se trateaza doar prin administrare de insulina. Diabeticii de tip 1 trebuie sa constientizeze ca sunt diagnosticati cu o boala pe care o vor avea toata viata. Diabetul de multe ori duce la probleme cardiace, oculare ( glaucom) , picior diabetic, care pot duce mai departe la amputari, neuropatii, probleme de sanatate mintala. Nu exista nici un leac.
Dar ultimele cercetari ale celulelor stem au dat speranta diabeticilor. Dupa ce mai multe studii clinice s-a raportat un progres in randul pacientilor. Un studiu realizat in 2009 a aratat ca pacientii care au primit celule stem au putut renunta la insulina pentru aproape 2 ani si jumatate, in cea mai fericita situatie. In asamblu, 20 din cei 23 de pacienti au fost capabili sa renunte la insulina, pe perioade cuprinse intre cateva luni si cativa ani. De asemenea, acestia pareau sa aiba celule beta, producatoare de insulina, distruse de obicei de boli autoimune.
Mai multe studii cu rezultate asemanatoare au fost finalizate, iar diabeticii din lumea intreaga asteapta noi terapii.

sursa: http://stemcellumbilicalcordblood.com/treatable-diseases/stem-cell-research-could-improve-life-for-type-1-diabetics/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu