marți, 24 mai 2011

Cum pot celulele stem sa revolutioneze chirurgia plastica?


Chirurgia plastica nu este o industrie prospera doar in America, ci in intreaga lume. Conform unui studiu recent publicat in revista medicala oficiala a Societatii Americane a chirurgilor plasticieni, interventiile chirurgicale plastice sunt prognozate sa depaseasca 55 de milioane de euro anual pana in 2015. 
Cu toate acestea, deseori este uitat ca o parte semnificativa a acestor interventii sunt cu scopuri reconstructive, pentru a imbunatati din punct de vedere functional si fizic anomaliile si pentru a ajuta la restabilirea unui aspect cat mai normal. In ciuda medicinei moderne, multe dintre aceste proceduri reconstructive sunt inca primitive. Ele inca necesita incizii invazive si recuperari de lunga durata.  Pentru un copil in varsta de 1 an, supus unei chirurgii reconstructive, aceste dezavantaje pot fi extrem de daunatoare. Din fericire, celulele stem vor putea revolutiona pe viitor aceste proceduri.
Ce sunt celulele stem?
Dupa cum stiti deja, celulele stem sunt un tip de celule care au o capacitate unica de a se transforma in diferite tipuri de tesuturi: muscular, cutanat, nervos, cerebral etc. Cu alte cuvinte, tipul lor celular nu este prestabilit (cum este cazul celorlalte celule din organism). Este adevarat ca exista controverse etice si morale in jurul celulelor stem embrionare umane, dar din fericire oamenii de stiinta au descoperit si alte surse pentru obtinerea lor. De exemplu, cordonul ombilical este bogat in celule stem; acesta poate fi recoltat in timpul nasterii, fara a fi afectat bebelusul. Exista de asemenea o varietate de alte surse de celule stem, care nu implica folosirea de embrioni umani.
Cum vor fi utilizate celulele stem in chirurgia plastica?
Posibilitatile sunt infinite, dar haideti sa aruncam o privire la cateva dintre metodele despre care cercetatorii cred ca vor fi utilizate atat in chirurgia cosmetica cat si in cea reconstructiva.
Reconstructiv:
·         Cicatrici post interventii chirurgicale : aceasta procedura a ramas in mare parte neschimbata in ultimele decenii. Practic, este vorba de incizia cicatricei de sutura si resuturarea pielii, in speranta ca dupa vindecare va arata mai estetic. Din pacate, eficienta revizuirii cicatricilor este extrem de limitata. Prin utilizarea celulelor stem, medicii vor fi practic in masura sa reinnoiasca pielea care a fost deteriorata. Acest lucru va fi util mai ales pentru victimele arse.
·         Corectarea palotoschizisului: palatoschizisul este o malformatie congenitala, in cazul careia cele 2 placi care formeaza cerul gurii nu se inchid. Acest lucru are ca rezultat formarea unui decalaj intre nazofaringe si nas. Pentru a corecta aceasta anomalie, chirurgii plasticieni trebuie sa indeparteze tesutul de la una sau de la ambele parti ale gurii pentru a reconstrui palatul. Uneori sunt necesare mai multe interventii chirurgicale. Oamenii de stiinta cred ca celulele stem pot fi o alternativa, acestea fiind utilizate pentru a stimula cresterea de tesut necesar pentru a umple golul.
Cosmetic:
·         Implanturi mamare: in locul utilizarii pungilor de plastic umplute cu ser fiziologic sau silicon, in cele de urma se pot folosi celule stem care au ca efect cresterea de tesut mamar. Marirea sanilor este considerata o procedura cosmetica dar nu este in totdeauna asa.  Noi primim zilnic un numar ridicat de intrebari despre reconstructia mamara post mastectomie.
·         Implanturi in maxilar, barbie si obraji: in ziua de astazi implanturile faciale utilizeaza siliconul, care este greu de modelat pentru a se potrivi cu conturul osului natural. Fiindca aceste implanturi sunt realizate cu o substanta straina este un risc major ca organismul sa le respinga. Alt dezavantaj este ca de obicei implanturile in maxilar sau obraji nu arata deloc natural. Pe viitor, implanturile in obraz pot fi inlocuite de augmentarea naturala a pometilor, utilizand celule stem administrate local.
·         Rinoplastia: aceasta interventie este considerata cea mai dificila procedura de chirurgie plastica faciala. Structura interna a nasului consta intr-o gama larga de piese precum si diferite tipuri de tesut. Atunci cand o valva nazala este afectata, din cauza cartilajelor slabe sau deteriorate, singura optiune este  chirurgia plastica, care presupune utilizarea unui cartilaj din alta parte a corpului. Din pacate cartilajul nazal este unic si difera mult de cel care in gasim la nivelul urechii sau al coastelor.  Celule stem insa pot genera cartilaj , care este practic identic cu cel care se gaseste in nas. 

sursa: http://stemcellumbilicalcordblood.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu