marți, 31 mai 2011

Utilizarea de celule stem derivate din tesutul adipos pentru tratamentul bolilor degenerative cronice ale sistemului nervos central (SNC)

Celulele stem mezenchimale prezinta un potential terapeutic semnificativ in bolile autoimune. In special pentru bolile SNC, studiile experimentale au aratat o imbunatatire a profilului clinic a bolilor autoimune degenerative in modelele experimentale de mielita cerebrala precum si o reglare a sistemului imun la nivele normale in timpul stadiilor initiale ale bolii. In acest studiu celulele stem mezenchimale derivate din tesutul adipos au fost administrate intravenos. Rezultatele studiului au aratat o scadere a severitatii semnelor si simptomelor precum si demielinizarea a coloanei vertebrale. Administrarea in cazuri cronice a ajutat semnificativ la imbunatatirea profilului clinic si de asemenea a redus demielinizarea fibrelor nervoase.
O parte importanta este recunosterea de catre celulele stem a zonelor cerebrale afectate si aplicarea unei actiuni protectoare locale. Pentru a concluziona, celulele stem mezenchimale derivate din tesutul adipos au o importanta terapeutica, fie prin actiunea reglatoare asupra sistemului imun in stadiile initiale ale bolii, fie prin corectarea injuriilor din stadiile avansate ale bolii. Rezultatele  utilizarii celulelor in terapia bolilor inflamatorii cronice ale sistemului nervos central sunt irefutabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu