miercuri, 11 mai 2011

Testarea puterii sangelui ombilical

Copiilor australieni cu paralizie cerebrala li se va oferi un nou tratament utilizand propiul lor sange din cordonul ombilical, pentru a dovedi unele din primele evidente mondiale privind eficacitatea acestui tratament in repararea tesuturilor cerebrale afectate.
Cercetatorii sunt in cautarea unor aprobari etice pentru deschiderea unui studiu la clinica medicala Monash din Melbourne, care ofera trament cu celule stem pentru 20 de copii, cu scopul de a stabili daca acestea pot vindeca paralizia cerebrala sau pot ameliora simptomele.
Profesorul Joanne Kurtzberg, de la Universitatea Duke, din Carolina de nord,  a administrat sange din cordonul ombilical  la aproximativ 250 de copii care sufereau de paralizie cerebrala, insa nu a publicat informatii privind eficacitatea tratamentului. În timp ce profesorul Kurtzberg a stabilit că tratamentul este sigur şi posibil, cercetatorii australieni doresc să evalueze impactul asupra creierul copiilor cu paralizie cerebrală.
Stephen si  Gabrielle Archer au calatorit in USA, cu un cost de 40.000 de dolari pentru a-si trata fiul Zac, in varsta de 5 ani, care suferea de paralizie cerebrala si epilepsie dupa ce a suferit un accident la varsta de 4 luni.
La 4 luni de la transplant, familia Archer  au observat o imbunatatire a circulatiei micului pe partea dreapta iar convulsiile s-au redus de la 100 de zi, la 20 de convulsii partiale ( focalizate).
Sangele care ramane in cordonul ombilical si in placenta dupa nastere contine numeroase celule stem, capabile sa se dezvolte in alte tipuri celulare  ale organismului. Directorul clinicii  Southern Health, profesorul obstretician Euan Wallace, afirma ca studiile clinice efectuate pe animale au aratat ca celulele stem pot repara sau pot ajuta la repararea injuriilor cerebrale.
O teorie sustine ca celulele stem din cordonul ombilical ajung la nivelul zonei afectate  si recruteaza noi celule cu scopul de a repara leziunile, dar mecanismul exact nu este cunoscut.
„ Daca nu merge, familia Archer nu ar trebui sa cheltuiasca 40.000 de dolari mergand in USA. Daca merge, trebuie sa stim cu certitudine acest lucru, pentru ca, pentru prima data, am avea un tratament impotriva paraliziei cerebrale. Acest lucru ar fi uimitor”, a declarat profesorul Wallace.
El a spus ca toti copii din studiu –care urmeaza sa inceapa in aceast an –vor beneficia de tratament.  „ Este un studiu mai neobisnuit; toti copii vor beneficia de sange si de o evaluare neurologica completa, si apoi vor fi randomizati pentru a primi sange, fie imediat, fie la 3 luni de la evaluare”, a mai adaugat profesorul Wallace.
„ In acest mod nici un copil nu va fi privat de tratament, dar va exista un mic nucleu de copii unde se poate vedea daca tratamentul este util sau nu”.
Sangele din cordonul ombilical este utilizat pentru tratarea tulburarilor sangelui, inclusiv leucemia –o banca publica din Australia colecteaza sange din cordonul ombilical in acest scop. De asemenea, sangele ombilical promite foarte mult si in medicina regenerativa, in repararea tesuturilor deteriorate sau bolnave.
Copii care fac parte din studiu trebuie sa isi revendice sangele donat la bancile publice sau stocat in banci private, care il pastreaza pentru utilizarea lor exclusiva.
Directorul medical de la banca privata de celule stem Cell Care, profesorul Mark Kirkland, a afirmat ca acest studiu va si unul din primele studii de evaluare a eficacitatii sangelui din cordonul ombilical in tratarea bolilor umane.
„ De ani de zile oamenii de stiinta au scris in literatura de specialitate informatii cu privire la potentialul terapeutic  al sangelui placentar... si pe aceasta baza oamenii au inceput  sa-l colecteze”, a afirmat el.
„  Din cate vad, acesta va fi primul din numarul mare de studii care cauta aplicatii in lumea reala a ceea ce oamenii de stiinta au vazut de multi ani in laborator, si anume faptul ca sangele din cordonul ombilical  este o sursa unica de celule pentru o intreaga gama de terapii”.
De asemenea, celulele stem din cordonul ombilical au fost propuse ca tratamentul unor boli, cum ar fi leziuni ale maduvei spinarii, diabet , boli de inima sau de ficat.

sursa:  http://www.theage.com.au/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu