marți, 10 mai 2011

Recuperarea dupa cancer cu ajutorul celulelor stem din propiul cordon ombilical.


Alba Ramirez este prima persoana care a realizat un transplant autolog cu celule stem din cordonul ombilical. Operatia a avut loc pe 12 iulie 2009, la spitalul Nino Jesus din Madrid. Fata din Cadiz, nascuta in San Francisco, suferea de o tumora la creier, meduloblastom, de grad 4, care a fost indepartat chirurgical, insa nu in totalitate.
Datorita transplantului cu celule stem din cordonul ombilical, s-au observat imbunatatiri remarcabile, care i-au facut pe parinti sa se simta mai increzatori in ceea ce priveste recuperarea fetitei lor.
Desi fetita s-a nascut sanatoasa pe 9 februarie 2007, parintii au decis sa recolteze cordonul ombilical si sa criogeneze celulele stem. Decizia a fost una inspirata, deoarece la 22 de luni Alba a fost diagnosticata cu tumora cerebrala, si chiar daca a fost tratata chirurgical prognosticul ei era foarte scazut.
Luis Madero, seful spitalului de oncohematologie a afirmat pentru El Pais ca boala micutei are o particularitate. Fiind o tumora solida, tratarea cu celule stem este cea mai convenabila terapie. Daca  era vorba de leucemie, un cancer frecvent la copii, tratarea cu celule stem ar fi fost problematica, deoarece fiind o boala genetica, ea ar putea afecta deja si celulele stem din cordonul ombilical. Teresa Molina, mama fetitei, in momentul in care a decis sa criogeneze celulele stem a Albei a semnat, in necunostinta de cauza o ‘asigurare de viata’ pentru micuta.  

sursa: http://www.topbuzznews.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu