miercuri, 18 mai 2011

Extragerea de celule stem din grasime pentru regenerarea tesuturilor

Celulele stem extrase din grasimea corpului uman ar putea deschide calea unei noi terapii de regenerare, incluzand reconstructia tesuturilor moi dupa extirparea unei tumori sau a sanului dupa mastectomie, dezvoltarea de tesut cartilaginos si osos si tratamentul bolilor cardiovasculare.
O echipa interdisciplinara de cercetatori de la  Universitatea Queen, condusa de Dr. Lauren Flynn, profesor in departamentele de biologie celulara, anatomie si inginerie chimica, a studiat celulele stem extrase din probele de grasime umana si incearca in laborator sa dezvolte noi metode prin care aceste celule sa inlocuiasca tesut matur.
Desi celulele stem extrase din grasime nu pot fi diferentiate in numeroase tipuri celulare ca si celulele embrionare, au si un numar mare de avantaje.
“Avantajele includ: controverse etice mai putine, existenta unui numar mare de celule viabile extrase din tesutul care in mod normal ar fi aruncat la gunoi in urma interventiilor chirurgicale, cum ar fi remodelarea sanilor sau liposuctia abdominala si o posibilitate de respingere imuna mai mica in cazul reimplantarii celulelor extrase aceleiasi persoane”, explica Dr. Juarez Bianco coleg in cadrul departamentului de inginerie chimica, care lucreaza alaturi de Flynn in laborator.
Sarah Fleming, lucreaza de asemenea la stabilirea unei noi metode de crestere in laborator a celulelor din tesutul adipos, utilizand un sistem care imita mediul tesutului natural gasit in organism. Acest lucru se bazeaza de tehnica doctorului Flynn care presupune indepartarea tuturor urmelor de celule de pe un asantion de grasime , lucru care poarta numele de „decelularizarea tesutului adipos” sau mai pe scurt „DAT”.
Aceste probe de tesut adipos pot fi ulterior folosite pentru regenerarea tesuturilor moi sau ca un mediu de crestere pentru celulele stem extrase. In studii preliminare Dr. Flynn a demonstrat ca atunci cand celulele sunt cultivate pe medii DAT, ele incep in mod natural sa se maturizeze, sugerand astfel ca mediul de cultura  influenteaza tipurile celulare in care se va transforma celula stem de baza in timpul procesului de regenerare tisulara.
Acest  studiu a fost finantat de NSERC si a fost condus de cercetatori de la  centrul de cercetare al mobilitatii umane (HMRC).  HMRC este un parteneriat intre Universitatea Queens si spitalul general Kingston si deserveste ca si punct de colaborare intre disciplinele medicina,  inginerie, stiinte ale sanatatii si tehnologia informatiei. 

sursa: Queens University , http://www.queensu.ca/news/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu