luni, 30 mai 2011

Celulele stem si scleroza multipla


Administrarea de celule stem recoltate chiar de la pacientii insasi au stabilizat profilul lor clinic si in unele cazuri chiar au redus afectarile neurologice, in cazuri incipiente de scleroza multipla.
Scleroza multipla este o boala autoimuna. Celulele sistemului imun ale persoanei respective distrug stratul de mielina care inconjoara si protejeaza nervii. In stadii incipiente ale bolii simptomele apar si dispar. Mai tarziu boala cauzeaza disabilitati permanente ca pierderea simturilor, tulburari de vorbire, de miscare si mintale. Un grup de cercetatori de la departamentul medical al Universitatii din Chicago au raportat, in Lancet Neurology, ca au oprit  evolutia bolii utilizand celule stem din maduva osoasa a pacientilor cu scopul de a le “restarta” sistemul imun.
Initial, cercetatorii au izolat celule stem hematopoetice din maduva osoasa a pacientilor care se aflau in stadii incipiente de boala si care nu au prezentat nici o imbunatatire prin administrarea uzuala de medicamente.
Dupa administrarea unei chimioterapii blande celulele stem au fost administrate pacientilor. Toti pacientii au observat imbunatatiri dupa transplantul de celule. 17 din 21 de pacienti au inceput sa-si  imbunatateasca starea pentru urmatorii 2 ani iar disabilitatile lor au fost semnificativ reduse.
In trecut, studii similare au aratat o imbunatatire importanta a profilului clinic al pacientilor dar si  tratarea sau chiar disparitia placilor apomielotice. Principala caracteristica a pacientilor care beneficiaza de utilizarea celulelor stem este inabilitatea medicatiei uzuale de a ameliora simptomele.
Aceste rezultate sunt foarte satisfacatoare si au deschis noi drumuri in tratamentul sclerozei multiple.
Un studiu recent a avut ca scop tratarea pacientilor utilizand celule stem din tesutul adipos iar rezultatele au fost foarte promitatoare. Astazi este cunoscut ca grasimea reprezinta o importanta sursa de celule stem dat fiind faptul ca are cel mai mare numar de celule stem comparativ cu alte surse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu