marți, 31 mai 2011

Utilizarea celulelor stem din placenta imbunatateste functia cerebrala dupa accidentul vascular ischemic

Accidentul vascular ischemic ramane una dintre principalele cauze de mortalitate si dizabilitate. Pacientii care au suferit un accident vascular prezinta, in cel mai bun caz, reabilitari partiale dar, de obicei prezinta  complicatii neurologice, anormalitati comportamentale si paralizii. Astazi, procedeele clinice care pot preveni afectarea ischemica si pot reabilita functia cerebrala sunt restrictionate.
Celulele stem mezenchimale multipotente din cordonul ombilical reprezinta o noua metoda terapeutica pentru accidentul vascular ischemic. Celulele stem ale cordonului ombilical au fost administrate la nivelul creierului unui soricel caruia I s-a indus un accident vascular ischemic experimental. Transplantul de celule stem a redus semnificativ daunele si dizabilitatile neurologice functionale aparute la soricei dupa accidentul vascular. Celulele stem mezenchimale au evoluat in celule endoteliale care sunt implicate in dezvoltarea vaselor de sange la nivelul zonei afectate iar astfel imbunatateste functia cerebrala. Pentru a concluziona, transplantul de celule stem din cordonul ombilical poate accelera refacerea functiilor neurologice dupa accidentul vascular cerebral, lucru ce este posibil datorita abilitatii lor de a imbunatati angiogeneza.
Ca si in cazul infarctului miocardic, nimeni nu stia valoarea celulelor stem la momentul cand s-au nascut pacientii cu aceste afectiuni si din acest motiv nici unul dintre ei nu si-a criogenat celule stem propii din cordonul ombilical. Astazi suntem informati despre valoarea acestor celule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu