marți, 17 mai 2011

Celulele stem ale unei fetite de 10 ani au ajutat la crearea vaselor de sange.

O fetita de 10 ani, cu un cheag de sange mortal a suferit o operatie de salvare care a aratat puterea celulelor stem in regenerarea organelor sanatoase.
In primul an de viata fetita a dezvoltat un cheag in interiorul unei arterei, localizat intre intestin si ficat, care avea un risc major de hemoragie fatala. Michael Olausson, chirurg la spitalul universitar Sahlgrenska de la Universitatea din Gothenburg, a prelevat un vas de sange de la un donator, i-a eliminat tesutul chimic si ADN-ul, iar apoi a implantat celule stem din maduva osoasa a micutei pentru a crea un vas de sange sanatos si functional.
“Am efectuat interventia chirurgicala acum 3 luni, iar rezultatele sunt foarte bune, fara complicatii serioase”, a declarat Olausson, de la spitalul Gothenburg, Suedia. “ Acum fata este intr-o stare buna si credem ca prognosticul ei este foarte promitator. Avand in vedere ca vasul a fost creat cu propiile celule stem ale micutei, nu este nevoie ca aceasta sa ia medicamente pentru a preveni rejectia.”
O procedura asemanatoare a fost realizata in 2008, de catre chirurgii din Barcelona, pentru a creea o noua trahee, unei femei de 30 de ani, a caror cai aeriene erau obstruate din cauza unei tuberculoze.
“Mai multe cercetari pot descoperi abilitatea de a creea alte organe sau artere”, a mai adaugat Olausson. “Acest lucru poate ajuta pacientii care au nevoie de dializa renala sau de operatii pe artere ale inimii”, afirma Olausson.
In timp ce vase de sange din alte parti ale corpului sunt folosite pentru a repara aceste defecte, insuficienta hepatica poate aparea daca aceste vase sunt insuficiente, conform declaratiei spitalului. 

sursa: http://www.bloomberg.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu