luni, 16 mai 2011

Top 10 lucruri care trebuie stiute despre tratamentul cu celule stem

1. Exista mai multe tipuri de celule stem - fiecare cu intrebuintarea lui.
Există multe tipuri diferite de celule stem care provin din locuri diferite din organism sau se formează la momente diferite în vieţile noastre. Acestea includ celule stem embrionare care există doar în primele etape de dezvoltare şi diverse tipuri de celule "ţesut-specifice" sau celule "adulte" stem care apar în timpul dezvoltării fetale şi rămân în corpurile noastre pe tot parcursul vieţii.
Corpurile noastre folosesc diferite tipuri de celule stemţesut-specifice” pentru a se potrivi unui anumit scop. Celule stem  specifice tesuturilor sunt limitate în potenţialul lor şi în mare măsură au abilitatea de a face tipurile de celule găsite în ţesut din care sunt derivate. De exemplu, celulele stem formatoare de sange ( celulele hematopoetice)  din maduva osoasa regenereaza sangele, in timp ce celulele stem neuronale din creier refac celulele cerebrale. O celula stem neuronala nu se va transforma în mod spontan intr-o celulă de sânge şi, de asemenea, o celulă stem hematopoietica nu se va face în mod spontan o celulă neuronala. Astfel, este puţin probabil ca un tip de celulă unic ar putea fi utilizat pentru a trata o multitudine de boli care nu au legătură sau care implica diferite ţesuturi sau organe. Fiţi atenti la clinicile care oferă tratamente cu celule stem care provin dintr-o parte a corpului care este diferit din partea tratată.
Read more about different Types of Stem Cells
2.  Un singur tratamentul cu celule stem nu va funcţiona pe o multitudine de boli care nu au legătură.
Aşa cum s-a descris mai sus, fiecare tip de celule stem îndeplineşte o funcţie specifică în organism şi nu poate fi de aşteptat facă tipuri de celule din alte tesuturi. Astfel, este puţin probabil ca un singur tip de tratamentul cu celule stem se pot trata mai multe condiţii care nu au legătură, cum ar fi diabetul si boala Parkinson. Cauzele care stau la baza bolilor sunt diferite şi ar trebui folosite diverse tipuri de celule pentru a trata fiecare condiţie. Este foarte important ca tipul de celule folosit sa fie cat mai apropiat de boala care se vrea sa fie tratata.
Celulele stem embrionare pot fi utilizate in tratamentul unei serii de boli umane. Ce toate acestea, celulele stem embrionare nu pot fi folosite direct in terapii deoarece au un risc crescut de a dezvolta tumori  si este putin probabil sa se transforme in celulele necesare pentru a regenera un tesut pe cont propiu. Mai intai, acestea ar trebui sa fie axate spre anumite tipuri de  celule. Un semn mare de avertizare, care poate ridica suspiciuni asupra anumitor centre de terapii cu celule stem, este atunci cand tratamentele sunt oferite pentru o varietate de boli, si se bazeaza pe un singur tip ce celula stem.
3.  In prezent exista putine terapii cu celule stem acceptate pe scara larga.
Numarul de boli in care s-a dovenit prin studii clinice ca tratamentul cu celule stem este benefic este inca limitat. Cele mai cunoscute si cele mai frecvent tratate boli prin terapie cu celule stem sunt bolile de sange si bolile sistemului imun, sau pentru a restabili sistemul sangvin  dupa tratamentul diverselor forme de cancer. Unele boli sau leziuni osoase, cutanate sau corneene pot fi  tratate cu grefe de celule stem de la aceste organe. De asemenea, aceste terapii sunt general acceptate de comunitatea medicala ca fiind sigure si eficiente.
4.  Doar pentru ca unii oameni sustin ca celulele stem i-au vindecat nu insemna neaparat ca este si adevarat.
Exista 3 motive posibile pentru care un om s-ar putea simti mai bine si care nu au legatura cu tratamentul actual cu celulele stem: „efectul placebo”, tratamentele de insotire si fluctuatiile naturale ale bolii sau afectiunii. Dorinta intensa sau credinta ca un tratament poate functiona poate determina pacientul sa simta anumite modificari pozitive precum si lipsa durerii. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul placebo. Chiar si simpla discutie cu un doctor ii poate produce pacientului anumite imbunatatiri. De asemenea, alte recomandari oferite odata cu celulele stem – schimbarea dietei, relaxare, activitate fizica, medicamente etc. – poate determina o persoana sa se simta mai bine, dar acest lucru nu are nici o legatura cu celulele stem. De asemenea, severitatea bolilor se poate modifica de-a lungul timpului, fie datorita imbunatatirii temporare fie a declinului, lucru ce impiedica interpretarea corecta a eficacitatii tratamentului. Acesti factori sunt atat de raspantiti incat, fara un studiu clinic in care sa fie comparati pacientii care primesc tratament cu cei care nu-l primesc, este foarte dificil de interpretat eficacitatea oricarui tratament. Fiti atenti la clinicele care isi fac publicitate doar pe baza marturiilor pacientilor.
5.  Pentru a dezvolta noi terapii este nevoie de timp, pentru ca stiinta in sine este un proces lung si dificil.
Stiinta in general este un proces lung si complicat. Pentru a intelege cum evolueaza o boala este nevoie de timp. Ideeile trebuie testate mai intai intr-un laborator, si multe dintre ideile noi nu functioneaza. Chiar si dupa ce a fost inteleasa fiziopatologia bolii, trasare unui tratament este un proces lung si dificil. Tratamente care pe culturile celulare arata promitator, pot esua cand sunt testate pe animalele de laborator iar ceva functioneaza pe animalele de laborator poate esua atunci cand este incercat pe oameni. Odata ce noua terapie este testata pe oameni, apare o alta problema: garantarea sigurantei pacientului. De aceea, se incepe cu un numar mic de persoane pana cand siguranta si efectele sigurantei sunt mai bine intelese.
Daca un tratament nu a fost atent proiectat, studiat si trecut prin toate testele clinice si preclinice necesare, este putin probabil ca acesta sa aiba efectul dorit. Si mai ingrijorator este faptul ca tratamentul poate inrautati boala pacientului sau poate da efecte adverse foarte grave si periculoase.
See How Science Becomes Medicine
6. Pentru a fi folosite in tratamente, celulele stem trebuie, „instruite” sa se comporte in moduri specifice.
Transplantul de maduva osoasa are de obicei succes, pentru ca cerem celulelor sa faca exact lucru pentru care au fost proiectate: mai mult sange.  Pentru alte afectiuni, dorim ca celulele sa se comporte in anumite moduri, care sunt diferite de modurile in care lucreaza ele in mod normal in organism. Unul dintre cele mai mari obstacole in dezvoltarea unei terapii de succes este cum facem celulele sa se comporte in modul dorit. De asemenea, odata transplantate in interiorul corpului, celulele stem trebuie sa se integreze si sa functioneze in concordanta cu celelalte celule ale organismului. De exemplu, pentru a trata majoritatea bolilor neurologice, celulele pe care le implantam trebuie sa se transforme in neuroni si pentru a functiona corect trebuie sa stie cu care neuroni deja existenti trebuie sa faca sinapse.  Inca se studiaza cum celula stem poate deveni un anumit tip de celula, cum aceasta poate sa creasca atat cat este nevoie precum si cele mai eficiente modalitati de transplant. Aceste descoperiri vor dura timp.  Fiti precauti la cei care sustin ca celule stem stiu exact unde sa mearga si ce sa faca pentru a trata boala.
7.  Chiar daca celulele stem provin din corpul dumneavoastra nu insemna ca sunt sigure.
Fiecare procedura medicala are ricurile ei.  In timp ce este putin probabil ca organismul sa dezvolte un raspuns imun la propiile celule, procedurile de implantare, de dezvoltare si directionare a celulelor au un anumit risc. De indata ce celulele sunt lasate in interiorul corpului,  ele sunt supuse unor serii de modificari care le pot schimba caracteristicile.  Daca celulele sunt crescute pe culturi (proces numit expansiune), ele isi pot pierde mecanismele normale de  crestere  precum  si capacitatea de a se specializa in tipurile de celule de care e nevoie.  Celulele pot fi contaminare cu virusuri, bacterii sau alti agenti patogeni care pot provoca boli.  Procedura de a indeparta sau de a introduce celule este de asemenea riscanta, prin inroducerea unei infectii care poate leza tegumentul  in care s-a injectat.
8.  Este ceva de pierdut prin incercarea unor terapii nedovedite?
Unul din conditiile ca o boala sa fie tratata cu celule stem este ca aceasta sa fie incurabila si sa nu existe alt tratament. Este simplu de inteles de ce oamenii considera ca nu am nimic de pierdut  care incearca aceste terapii, chiar daca acestea nu sunt inca testate. Cu toate acestea, exista riscuri reale pentru dezvoltarea unor complicatii atat imediate cat si la distanta in timp ce sansa unui beneficiu este foarta scazuta. Exista un caz mediatizat in care un copil tratat cu celule stem a dezvoltat tumori cerebrale. Participarea la un tratament nedovedit face persoana respectiva neeligibila la participarea urmatoarelor studii clinice. In cazul in care costul este ridicat  pot exista implicaţii financiare pe termen lung pentru pacienţii, familiile şi comunităţile lor. În cazul în care este implicata o călătorie există considerente suplimentare.
9.  Un tratament experimental oferit spre vanzare nu e acelasi lucru cu un studiu clinic.
Daca o procedura este experimentala nu inseamna ca face parte dintr-un studiu de cercetare sau studiu clinic. Un studiu clinic serios este caracterizat printr-un numar de caracteristici cheie. Exista informatii preclinice care sustin faptul ca tratamentul care urmeaza sa fie testat este probabil sa fie sigur si eficient. Inainte de a incepe, este supravegheat de un grup independent cum  ar fi Comitetul Instutitutional de Reviziune sau comitele de etica medicala, care apara drepturile pacientilor si in multe tari studiul clinic este evaluat si aprobat de o agentie nationala de reglementare cum ar fi Agentia Europeana pentru Medicamente ( EMA) sau U.S Food si Drog Administration. Studiul in sine este proiectat pentru a raspunde la intrebari specifice despre un nou tratament sau un nou mod de a utiliza tratamentele curente, de ce mai multe ori cu un grup de control, cu care este comparat grupul care primeste noul tratament. De obicei costul noului tratament si a monitorizarii studiului sunt suportate de compania care propune tratamentul sau de fondurile guvernamentale locale sau nationale. Feriti-va de tratamentele scumpe care nu au trecut cu succes de studiile clinice. Studiile clinice responsabil efectuate sunt critice pentru dezvoltarea de noi tratamente deoarece ne permit sa invatam daca aceste tratamente sunt sigure si eficiente. ISSCR accepta participarea la studiile clinice, după o analiză atentă a problemelor puse în evidenţă de pe acest site şi dupa discuţia cu un medic de încredere.
For more information on clinical trials work click here
10.           Stiinta celulelor stem este in continua dezvoltare.
Stiinta care studiaza celulele stem este extreme de promitatoare. Au fost inregistrate progrese impresionante in tratarea bolilor sau a afectiunilor de sange, utilizand celule stem formatoare de sange, iar acest lucru ne arata cat de puternica este terapia cu celule stem. Oamenii de stiinta din intreaga lume au cercetat noi metode de a valorifica celulele stem si de a le utilize pentru a afla cat mai multe despre diagnosticarea sau tratarea diferitelor boli. In fiecare zi oamenii de stiinta lucreaza la noi metode de a forma si controla diferite tipuri de celule cu scopul de a ne aduce mai aproape de descoperirea de noi tratamente. Numeroase tratamente potentiale sunt acum testate pe animale iar unele au ajuns déjà si in studii clinice. In februarie 2010, compania britanica ReNeuron a anuntat ca s-a aprobat efectuarea fazei I a unui studiu clinic pentru testarea unui tratament cu celule stem neuronale a accidentului vascular cerebral. Primul tratament cu celule stem embrionale pentru traumatismele acute ale coloanei este in curs de revizuire de catre US Food si Drog Administration (FDA) si speram ca va intra in curand in cadrul unui studiu clinic. Desi uneori este greu de vazut, stiinta celulelor stem este in continua miscare. Suntem extreme de optimisti ca intr-o zi, terapiile cu celule stem vor fi disponibile pentru a trata o gama larga de boli si afectiuni umane.


sursa: ISSCR, International Society for Stem Cell Research

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu