marți, 10 mai 2011

Retina de soarece creste din celulele stem

Celulele stem embrionare au fost utilizate pentru a genera retina de baza, parte a ochiului care detecteaza lumina si este necesara pentru vedere. Tesutul retinian poate fi utilizat pentru a trata diverite tipuri de orbire, cum ar fi retinita pigmentara si degenerarea maculara, dar si pentru a testa anumite medicamente utilizate in bolile oftalmologice.
Oamenii de stiinta au cultivat celule stem de la soareci si le-au stimulat transformarea in celule retiniene, utilizand un gel proteic pentru a favoriza cresterea tridimensionala. Grupuri de celule au inceput spontan sa se diferentieze in structuri ce seamana cu un stadiu incipient al ochiului, cunoscut sub numele de vezicula optica. Miminand procesul embriologic normal de formare al ochiului, structurile s-au dezvoltat in continuare, luand forma de cupa optica, urmatoarea etapa a embriogenezei.
Celulele din stratul intern al cupei optice s-au dezvoltat in celule retiniene primordiale – care in mod normal se transforma in celule mature sensibile la lumina –iar celulele din stratul extern s-au transformat in celule retiniene de suport, a raportat Dr.Yoshiki Sasai si colegii sai. La centrul Riken de dezvoltare biologica. Ei spera ca aceasta tehnica sa ofere pe viitor celule utile pentru tratamentul orbirii.
“ In ceea ce priveste medicina regenerativa, trebuie sa mergem dincolo de celulele soarecilor. Trebuie sa obtinem tesuturi umane retiniene din celule stem embrionare umane, iar acest lucru este in desfasurarea”, a declarat Dr. Sasai, “ Speram ca un asemenea transplant sa recupereze vederea, cel putin intr-o masura partiala, pacientilor care si-au pierdut-o”.
“  Nu am crezut ca va veni ziua cand voi lua parte la ‘recapitularea’ embriogenezei in laborator”, a declarat profesorul Robin Ali de la Institutul Universitar din Londra. “ Aceasta a fost prima daca cand cineva a reusit sa dezvolte din celulele stem o structura atat de complexa”.
In anul 2006 profesorul Ali impreuna cu colegii sai au realizat cu succes un transplant de celulele retiniene de la un soarece nou-nascut la un soarece adult, pe care le-au integrat in ochii adulti. La acest nivel, celulele s-au dezvoltat in celule fotosensibile, functionale.

sursa: Nature,   http://www.nature.com/,  Ewen Callaway

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu