sâmbătă, 11 iunie 2011

Celulele din sangele cordonului ombilical uman ajuta la vindecarea ranilor diabetice

S-a observat ca transplantul de celule endoteliale progenitoare (EPC) derivate din cordonul ombilical uman accelereaza in mod semnificativ inchiderea ranilor la soarecii cu diabet zaharat , lucru raportat de o echipa de cercetatori coreeni.
Diabetul este frecvent asociat cu vindecarea lenta a ranilor.
In timp ce potentialul terapeutic a EPc-urilor transplantate a fost demonstrat pe animale si pe oamenii care au suferit accident vascular cerebral, infarct miocardic si boli arteriale periferice, efectul lor in vindecarea ranilor nu a fost studiat in aceiasi masura, a spus dr. Wonhee Suh de la Institutul Universitar  CHA Stem Cell.
” EPC sunt implicate in revascularea si repararea tesuturilor afectate”, a spus Suh.„ Ranile asociate cu diabetul zaharat care se vindeca foarte greu sunt de asemenea asociate cu scaderea fluxului sangvin periferic si de multe ori rezista la terapiile actuale”. Ranile normale, fara alta patologie se vindeca usor, dar deficitul de vindecare a ranilor diabetice poate fi asociat cu un numar de factori cum ar fi productia scazuta de factori de crestere si revascularizare scazuta.
Cercetatorii care au transplantat EPC la un grup experimental de soricei care aveau diabet zaharat, dar nu au transplant EPC intr-un grup de control, au constatat ca aceste celule favorizeaza vindecarea ranilor si neovascularizatia la grupul experimental.
„Transplantul de EPC derivate din cordonul ombilical accelereaza inchiderea ranilor la soarecii cu diabet zaharat„, a spus Suh.
„ Cu toate acestea, ramane neclar mecanismul prin care are loc regenerarea tesuturilor cu ajutorul celulelor endoteliale progenitoare. Sunt necesare studii suplimentare deoarece numeroase studii au aratat ca amploarea reala e EPC in vascularizatie variaza substantial de la studiu la studiu. 


sursa:  http://www.stemcellresearchnews.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu