luni, 27 iunie 2011

Utilizarea celulelor stem in tratamentul paraliziei cerebrale –studii clinice


De Shaun Heasley, 11 februarie 2010
Oamenii de stiinta sunt pe cale sa inceapa primul studiu clinic privind eficacitatea celulelor stem din cordonul ombilical in tratarea simptomelor paraliziei cerebrale.
In anumite cazuri, doctorii au utilizat deja celule stem din cordonul ombilical pentru a imbunatati mobilitatea la copii cu paralizie cerebrala, iar rezultatul a fost unul de succes. Dar studiul care va avea loc la Colegiul Medical din Georgia va fi primul studiu clinic aprobat de administratia „ Food and Drug”.
Studiul se va concentra pe 40 de copii cu varsta intre 2 si 12 ani, care sufera de paralizie cerebrala si care au depozitate celule din cordonul ombilical la o banca de celule stem din Arizona. Jumatate dintre participantii la studiu au primit celule stem propii iar jumatate au primit placebo.
Oamenii de stiinta cred ca celulele stem pot ajuta la repararea celulelor cerebrale lezate si la inlocuirea celulelor moarte.
In cadrul studiului, doctorii vor examina copiii timp de 3 luni, timp in care sunt asteptate imbunatatiri semnificative. In acel moment pacientii care au primit placebo vor primi tratament cu celule stem.
Apoi, la 6 si 9 luni medicii vor examina din nou toti pacientii.
„Dovezile de pana in acest moment sunt anecdotice”, a declarat Dr. James Caroll, sef de neurologie pediatrica de la Colegiul Medical din Georgia si investigator principal al studiului. „ In timp ce o mare varietate de terapii cu celule stem din cordonul ombilical au fost folosite cu succes in ultimii 20 de ani, acest studiu este cea mai noua descoperire in terapia leziunilor cerebrale”.
Desi celulele stem promit, cercetatorii spun ca nu se asteapta ca tratamentul sa serveasca ca o cura pentru paralizia cerebrala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu