marți, 7 iunie 2011

O noua descoperire: O inima creste cu ajutorul celulelor stem adulte

Cercetatorii de la Universitatea Minnesota folosesc celule stem adulte pentru a produce o inima umana functionala si spera astfel sa revolutioneze transplanturile.
Doctorita Doris Taylor afirma ca aceasta descoperire ar putea insemna in cele din urma ca inimile ‘donate’ nu ar mai fi utilizate in transplanturi, astfel s-ar eluda problemele etice implicate in donarea de organe, s-ar inlatura nevoia de medicamente post transplant, precum si riscul respingerii de catre sistemul imun.
Dr. Taylor, director al centrului universitar de reparare cardiovasculara, este una din liderii mondiali in repararea si regenerarea a inimii, si a afirmat ca scopul ei este de a crea o inima “vie”, in intregime din celule stem, care poate fi transplantata unui pacient. In cadrul Conferintei anuale a Colegiului American de Cardiologie, ea a prezentat concluziile echipei sale.  
“Inimile sunt in crestere si speram ca vor da semne de functionalitate in urmatoarele saptamani”, a afirmat doamna doctor pentru Daily Mail. ”Exista numeroase obstacole care trebuie depasite pentru a genera o inima perfect functionala, dar predictia mea este ca, intr-o zi, va fi posibila cresterea intregului organ pentru transplant”.
Descoperirea este un rezultat al muncii dr. Taylor finalizata in 2008, in care echipa sa a folosit celule stem pentru a reconstrui inimi de soareci. Ei au indepartat toate celulele musculare de la nivelul inimii soarecilor,  pastrand doar un “suport” de alte tesuturi, cum ar fi vasele de sange si valvele inimii. Acest suport a fost repopulat cu celule stem, care au regenerat tesut cardiac sanatos.
Cel mai recent pas in cercetarea dr.Taylor a fost indepartatea celulelor musculare de la nivelul unei inimii umane primite de la un donator si regenerarea musculara folosind celule stem prelevate de la o alta persoana. Cercetatorii spun ca inima luata de la un porc poate fi de asemenea utila.
Indepartarea celulelor se realizeaza utilizand detergenti speciali. Se pastreaza doar o matrice extracelulara numita “ schelet”. Celulele stem utilizeaza acest schelet pentru pentru a dezvolta milioane de noi celule cardiace si pentru a crea miocardul, muschiul inimii.
“Suntem pe un drum lung in crearea unui transplant de inima, dar credeam ca am deschis o usa pentru construirea oricarui organ in vederea transplantului uman”, a mai spus ea. O tehnica similara a fost utilizata in luna martie anul trecut pentru a construi o trahee unui baietel de 10 ani.
De asemenea, o echipa de crecetatori de la Universitatea din Miami a aratat ca tesuturile cardiace deteriorate pot fi reparate prin injectarea pacientului propriilor celule stem, direct in inima. In experiment, publicat in editia din martie al revistei  American College of Cardiology, celulele stem donate au fost injectate in inimile a 8 voluntari de sex masculin care sufereau de afectiuni cardiace cronice. Cercetatorii din Miami au observat deja o reducere semnificativa a marimii, tesut cicatricial si o imbunatatire notabila a functiei cardiace.
Crearea de organe pentru transplant este ca un “ Sfant Graal” a cercetarii celulelor stem. Celulele stem care au fost utilizate in aceasta cercetare si in unele tratamente curente au fost recoltate din pielea pacientilor, maduva osoasa, dinti, tesut adipos si sange.  

sursa: http://www.lifesitenews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu