marți, 14 iunie 2011

Cercetatorii de la centrul medical Anschutz au descoperit o noua metoda de cultivare a celulelor adulte din sange.


Cercetatorii de la Anschutz au descoperit un proces, cu baze stiintifice, prin care donarea de sange poate deveni un subiect de domeniul trecutului.
 Yosef Refaeli and Brian Turner, cofondatori ai Biotechnologies Inc. au dezvoltat o noua metoda in care folosesc proprietatea celulelor stem din sangele cordonului ombilical de a generare celule rosii mature, in laborator in 14 zile.
Liniile de celule stem sunt cultivate in tesuturi de cultura formate dintr-un amestec special care permite cresterea celulara. Acestea sunt plasate in incubator, pentru a creea conditiile corpului uman. De obicei substratul celular este un amestec de saruri si substante nutritive, care permit celulelor sa creasca.
“ Toate celulele necesita un anumit tip de cultura pentru a creste in laborator. Am conceput un nou tip de cultura care permite fie cresterea celulelor stem pe perioada lungi de timp, fie grabesc dezvolarea de celule rosii sangvine”, a afirmat Rafaeli.
… Daca Taiga este de succes, implicatii ar putea fi imense.
Acest  lucru ar usura alimentarea cu sange, durata lui de conservare ar fi mai mare si nu ar fi contaminat cu diverse boli infectioase.  Tipul de sange produs ar avea grupa O, Rh negativ, tipul de donator universal.
Capacitatea de a face sange ar fi de real ajutor, mai ales in domeniul militar. 40% din totalul victimelor de pe campul de lupta se inregistreaza in prima ora de la accident, iar jumatate dintre acestea apar in cauza lipsei sangelui, deoarece acesta nu este disponibil in timp util a mai adaugat Rafaeli, care doreste sa realizeze laboratoare care produc sange pe liniile de front militar.
De asemenea, ar fi benefic pacientilor cu cancer, cum ar fi cei cu mielom multiplu, care necesita mai mult de o unitate de sange pe zi, cel putin un an.
Spitalele si camerele de garda au nevoie la nivel national de aproximativ 40.000 de unitati de sange pe zi, pentru a trata pacientii cu cancer si alte boli, pentru transplantele de organe,pentru a salva viata victimelor accidentelor sau traumatizatii, potrivit AABB, o asociatie internationala, non profit reprezentand oamenii si institutiile implicate in medicina de transfuzii si terapii celulare.
Conform AABB, in anul 2006 mai mult de 30 de milioane de unitati sangvine au fost transfuzate. Odata cu imbatranirea populatiei si cu progresele in tratamentele si procedurile medicale care necesita transfuzii de sange, cererea de sange este in continua crestere.
Aproximativ 38% din populatia SUA este eligibila pentru a dona sange, dar mai putin de 10% dintre acestia o fac, potrivit AABB. 


Sursa:  Margaret Jackson, http://www.denverpost.com/business/ci_18213602

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu