luni, 27 iunie 2011

Pacientii cu insuficienta cardiaca cronica care au primit preparate injectabile din celulele stem propii se simt mai bine

Stockholm:  pacientii cu insuficienta cardiaca cronica care au primit preparate din propiile celule stem din maduva osoasa prezinta o functie cardiaca mai buna si traiesc mai mult, au declarat cercetatori germani.
Efectele benefice ale terapiei cu celule stem au fost evidentiate in termen de 3 luni si au continuat timp de 5 ani, conform unuia dintre cele mai mari studii cu privire la utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor de inima.
De ani de zile medicii s-au chinuit sa utilizeze diferite tipuri de celule stem pentru a trata inimile deteriorate. Mereu au avut rezultate diferite.
Cele mai recente studii nu sunt inca concludente dar Bodo-Eckehard, cercetator la Universitatea Strauer of Duesseldorf's Heinrich Heine spune ca beneficiile pe termen lung sunt incurajatoare.
Studiile anterioare au sugerat ca terapia cu celule stem poate fi eficienta  in cazul pacientilor care au suferit un atac de cord.  De asemenea, noile cercetari indica ca acestea au un rol destul de important si in insuficienta cardiaca cronica.
In studiu s-au utilizat celule stem din maduva osoasa , fiind recoltate din oasele pelvine ale pacientilor, sortate in laborator si apoi injectate in zona inimii, unde au imbunatatit functia ventriculara si functia de pompa a inimii.
Studiul a inclus 391 de pacienti, dintre care 191 au fost de acord cu tratamentul cu celule stem din maduva osoasa  iar 200 nu au fost de acord. Dupa 5 ani, din grupul tratat 7 pacienti au murit iar din celalalt grup 32 –o diferenta semnificativa.
“ Studiul nostru arata ca, administrate ca o alternativa sau simultan cu o terapie conventionala, celulele stem din maduva osoasa imbunatatesc calitatea vietii, cresc functia ventriculara si rata de supravietuire”, a spus Strauer.
Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii, miocardul, isi pierde capacitatea de a pompa sange eficient, de cele mai multe ori ca urmare a unui atac de cord.
Medicamentele conventionale, care sunt folosite in tratament, nu corecteaza cauza de baza, care cel mai frecvent este pierderea de tesut cardiac functional, si din acest motiv prognosticul tratamentului este slab.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu