miercuri, 1 iunie 2011

Celulele stem autologe din maduva spinarii pot ajuta in terapia diabetul de tip I si II.


Diabetul adult (de tip II), apare din cauza inabilitatii organismului de a utiliza zaharul pe care il acumulam din mancare, iar ca rezultat acesta se aglomereaza in sange, cu efectele adverse functionale cunoscute.  La 10 pacienti cu diabet de tip II de cel putin 5 ani, care initial au primit tratament oral iar apoi insulina, li s-a administrat celule stem autologe din maduva osoasa. La 7 din 10 pacienti insulina a scazut cu 75%. La toti cei 7 pacienti s-a observat o scadere in greutate, o reducere a hemosferinei, un factor care indica reglarea cantitatii de zahar in ultimele 3 luni, o crestere a peptidei C si o scadere a unitatilor de insulina. Concluzionand, administrarea de celule stem autologe la pacientii cu diabet de tip II este sigura si poate imbunatati in mare masura profilul clinic al pacientului
Un alt studiu clinic realizat pe 14 pacienti cu diabet de tip I carora li s-a administrat celule stem din maduva osoasa, a aratat ca la final toti pacientii, unii pe perioade mai lungi altii pe perioade mai scurte, au oprit utilizarea insulinei. In cateva cazuri a fost nevoie de o re-administrare de celule stem din cauza faptului ca tritrul de anticorpi care a fost gasit in serul pacientilor era foarte mare, ceea de reprezinta indicatia dezvoltarii unei boli autoimune.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern din Chicago, in mai 2009 au anuntat ca 20 din cei 23 de pacienti cu diabet de tip I care au luat parte la studiu, cu varste intre 12 si 31 de ani, au oprit utilizarea insulinei timp de 4 ani, dupa transplantul de celule stem din maduva osoasa. Restul de pacienti au beneficiat de o a 2-a terapie. Acesti pacienti au utilizat celule stem din maduva osoasa deoarece, din cauza varstei inaintate, nu aveau criogenate celule stem din cordonul ombilical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu