luni, 6 iunie 2011

Repararea meniscului utilizand celule stem

Genunchiul reprezinta cea mai mare articulatie a organismului. Spre deosebire de alte articulatii mari, el este putin acoperit de partile moi asa ca este mai expus la accidente. Meniscurile intraarticulare,  tesuturi elastice de forma literei C, sunt cele care absorb socurile de la nivelul genunchiului,  caruia ii ofera o mai mare stabilitate. Ruptura de menisc se produce de obicei printr-o miscare de torsiune,  deseori cu piciorul fixat pe toata talpa si cu genunchiul flectat partial.  Ruptura de menisc este rara la copii mici. Cu timpul insa meniscul se uzeaza si poate fi afectat mai usor.
Pana nu demult cel mai eficienr tratament pentru ruptura de menisc il reprezenta interventia chirugicala. Insa , incercarile de a repara chirurgical cartilajul meniscal rupt sunt de multe ori un esec si pot necesita perioade lungi de recuperare. 
Cercetatorii de la Universitatea Bristol au reusit sa vindece tesutul din acest cartilaj cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva osoasa a pacientilor cu probleme de menisc, informeaza mediafax.
Ei au utilizat celulele pentru a acoperi o proteză cu aspect buretos fabricată din colagen şi plasată în interiorul cartilajului. În urma amplasării bandajului în interiorul cartilajului, celulele stem au acţionat şi au refăcut cartilajul rupt. Echipa de cercetători, coordonată de Anthony Hollander.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu