miercuri, 8 iunie 2011

Fata vindecata de tumora cerebrala utilizand celule stem din cordonul ombilical

Cordona, Spania, 9 martie 2011: primul transplant cu celule stem din istoria Spaniei a vindecat o fetita de 4 ani care suferea de tumora cerebrala, conform unor mass-media spaniole.
Alba Martinez a fost nascuta in provincia Cadiz in 2007. Desi era sanatoasa parintii au decis sa-i acorde o „asigurare de viata” prin conservarea  cordonului ombilical, o decizie luata de doar jumatate dintre parintii din Spania.
La 22 de luni Martinez a inceput sa dezvolte o tumora pe creier si au necesitat mai multe runde intensive de chimioterapie, care i-a distrus celulele sangvine necesare pentru a primi infuzii cu celule stem. Disponibiliatea unui astfel de tratament la copii care sufera de cancer este rara, deoarece in cele mai multe cazuri copii sufera de leucemie, un defect genetic  prezent de asemenea si in celulele stem.
Astazi, la 16 luni dupa ce celulele stem i-a restabilit sistemul sangvin, Martinez s-a vindecat de cancer. Medicii vor putea sa confirme vindecarea completa daca in 5 ani fetita nu va prezenta nici o recidiva.
Parintii spun ca procedura este cea mai buna „ investitie”  realizata vreodata.
„ Conservarea cordonului ombilical este un pariu cu viitorul, o asigurare de viata de care nu stii daca vei avea nevoie vreodata, dar care iti poate salva viata”, a declarat Theresa Molina, mama copilului.
Cazul se adauga la un numar tot mai mare de succese folosind celulele stem adulte din cordonul ombilical pentru vindecarea diverselor boli. Spre deosebire de celulele stem embrionare, care distrug o viata umana in faze incipiente odata cu recoltarea lor si care nu au vindecat nici un caz pana in momentul de fata, recoltarea de celulele stem adulte din cordonul ombilical este inofensiva pentru donator iar celulele se dovedesc a fi o arma puternica in arsenalul de tratamente medicale moderne.

sursa: http://www.lifesitenews.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu